Органите на реда в САЩ "са готови за всичко" в предстоящото 52-о издание на "Супербоул" финалният двубой за титлата в Националната футболна лига (НФЛ). Близо 70 хиляди ще гледат сблъсъка между "Ню Инглънд пейтриътс" и "Филаделфия ийгълс", но полицията и всички останали въоръжени сили работят, за да гарантират сигурността на всички на стадион "Ю Ес банк" в Минеаполис.

"Работим две години по това събитие, защото светът, в който живеем се промени. За последно градът ни беше домакин на "Супербоул" през 1992 г., но тогава ситуацията беше различна", каза Скот Герличър, командир на полицията в Минеаполис.

Със сигурността на двубоя са ангажирани повече от 1000 униформени от полицията, а федералните служби изпратиха 1700 свои агенти, които вече са града. Умишлено не е съобщен броя на специалните части, които също ще се включат в охраната на двубоя. През цялото време над стадиона ще кръжи военен хеликоптер "Блекхоук", който също ще дава актуална информация на охранителите на земята.

"Надяваме се, че най-големият проблем на хората ще бъде студеното време", пошегува се Герличър, тъй като Минеаполис е най-северният град в историята, който е приемал "Супербоул".

Като допълнителни мерки за сигурност стадионът е опасан с бетонни заграждения, които да спират евентуални атаки с коли-бобми.

Най-голямото спортно събитие в САЩ идва само четири мееца след масовата стрелба в Лас Вегас по време на музикален фестивал. Тогава 64-годишен американец откри стрелба от 32-ия етаж на хотел и уби най-малко 58 души, а близо 500 бяха ранени.

Шефът по сигурността на НФЛ Кейти Лениър обясни, че оформянето на обезопасен периметър е било малко по-сложно от обикновено, заради наличието на много офис сгради и болница в близост до стадиона. Въпреки това всички са уверени, че са предприели необходимите мерки.

Органите на реда предупредиха феновете да отидат на стадиона по-рано, за да се избегнат проблеми в последните минути.

"Феновете също са важна част от нашата верига, съветваме ги, ако видят нещо, което им се струва подозрително, веднага да ни съобщят", казаха още от отдела по сигурността.

Специално за двубоя в Минеаполис пристигна и Кристиан Нилсен, ръководителят на Държавния департамент по национална сигурност на САЩ. Той е провел среща с всички служби, които ще охраняват "Супербоул".

"Нямаме никакви сигнали, че се готви терористична атака, но това не ни спира да вземем най-добрите мерки. Уверявам всички, че "Супербоул" ще бъде най-охраняваното спортно събитие, така че хората на стадиона да се насладят на мача", каза Нилсен.

Двубоят за титлата в НФЛ е в нощта между 4 и 5 февруари.

Dnevnik.bg