Трансферната футболна лудост достигна невиждани върхове през изминалия януари. В рамките на първия месец на 2018 г. клубовете от големите пет европейски лиги похарчиха 815 милиона паунда. Висшата лига на Англия беше далеч пред всички останали с инвестиции за нови играчи на стойност 430 милиона паунда, показват данните на "Делойт".

След като преди година клубовете от топ 6 - "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Челси", "Тотнъм" и "Арсенал" - похарчиха само 400 хиляди паунда за трансфери, през изминалия януарски прозорец те вложиха 265 милиона.

Само техните инвестиции в нови попълнения бяха достатъчни да бъде разбит досегашният рекорд. Той беше поставен през 2011 г. - 225 милиона паунда, а миналата година благодарение на похарчените пари от по-малките клубове почти беше достигнат - 215 милиона.

Стимулирани от спонсорските договори и големите пари от телевизионни права, двадесетте клуба от Висшата лига едва не преминаха считаната доскоро за абсурдна граница от 2 милиарда паунда за трансфери в един сезон. Те похарчиха общо 1.9 милиарда в рамките на летния и зимния трансферен прозорец.

Това е с 520 милиона повече от рекорда, който беше поставен миналия сезон. Само за последните две години инвестициите на английските клубове в нови играчи са се увеличи почти двойно, след като през сезон 2015/2016 за пръв път в историята беше премината границата от 1 милиард.

"Въпреки че пред очите ни е още един изпълнен с рекорди трансферен прозорец, разходите на клубовете във Висшата лига продължават да бъдат в рамките на техните средства в контекста на генерираните приходи", коментира Дан Джоунс от "Делойт".


"Приблизителните нетни разходи от 755 млн. паунда за сезон 2017/2018 представляват само 17% от прогнозните приходи на Висшата лига за същия сезон. Това е в тон със средния процент за 15-те години от първия януарски прозорец (2003 г.), тъй като клубовете увеличават инвестициите в играчите пропорционално на общия ръст на футболния бизнес", допълни той.

След като през лятото "Пари Сен Жермен" трансформира трансферния пазар с привличането на Неймар от "Барселона" за 222 милиона евро, през януари клубовете трябваше да платят колосални суми, за да вземат футболистите, които искат.

"Барселона" превърна Филипе Коутиньо във втория най-скъп играч в историята, след като се съгласи да плати на "Ливърпул" до 142 милиона паунда. "Мърсиасйдци" решиха да инвестират повече от половината от тези пари в защитника на "Саутхемптън" Върджил ван Дайк. Той ще струва на червените 75 милиона паунда, което го превръща в най-скъпия бранител в историята и десетия най-скъп играч изобщо.

Още два клуба счупиха трансферния си рекорд през януари. "Арсенал" привлече Пиер-Емерик Обамеянг за 60 милиона паунда, а лидерът във Висшата лига "Манчестър сити" плати 57 милиона паунда за защитника на "Атглетик" (Билбао) Емерик Лапорт.

През януарския прозорец беше осъществен още един трансфер за повече от 50 милиона паунда, въпреки че той беше договорен още през септември. Диего Коща се завърна в "Атлетико" (Мадрид), като заради трансферната забрана на "дюшекчиите" сделката с "Челси", която се оценява на 60 милиона паунда с бонусите, влезе в сила от 1 януари.

Английският шампион също инвестира 50 милиона паунда на пазара, но с тях привлече цели трима играчи - Оливие Жиру от "Арсенал" (18 млн.), Емерсон Палмиери (17 млн.) и Рос Баркли (15 млн.). "Юнайтед" и "Арсенал" пък направиха директна размяна за Хенрик Мхитарян и Алексис Санчес.

"Евертън" отново беше сред разточителните отбори, както се случи и през лятото. "Карамелите" привлякоха нападателя на "Бешикташ" Дженк Тосун срещу 27 милиона паунда и крилото на "Арсенал" Тио Уолкът за 20 милиона.

"Тотнъм" взе Лукас Моура от ПСЖ за 23 милиона паунда, а към настоящия прозорец е причислен още един трансфер за повече от 20 милиона - на Адриен Силва от "Спортинг" (Лисабон) в "Лестър" за 22 милиона. Сделката беше уредена още през лятото, но не се осъществи, тъй като изпращането на документите в системата на ФИФА стана няколко минути след затварянето на прозореца.

Висшата лига успя да подобри още един рекорд. В последния ден от трансферния прозорец клубовете от английския елит похарчиха 150 милиона паунда. Това е с 15 милиона повече, отколкото през последния януарски ден на 2011 г.

Най-близо като похарчени пари до Висшата лига през изминалия януари беше испанската Примера дивисион с общи инвестиции за 250 милиона. Това се дължи основно на трансферите на Коутиньо в "Барселона" и Коща в "Атлетико".

Бундеслигата похарчи 65 милиона паунда през януари, като най-големите сделки бяха преминаването на Мануел Аканджи от "Базел" в "Борусия" (Дортмунд) срещу 18 милиона паунда и на Сандро Вагнер от "Хофенхайм" в "Байерн" срещу 11.5 милиона паунда.

Клубовете от френската Лига 1 похарчиха общо 50 милиона паунда през януари, а най-скромна от големите лиги беше италианската Серия А с инвестиции за 20 милиона паунда.

Dnevnik.bg