Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах откри олимпийското село в Пьонгчанг девет дни преди началото на зимните олимпийски игри. Той определи изграденото селце за спортистите като "едно от най-добрите, а може би дори и най-доброто на зимни олимпийски игри, което съм виждал".

"Селото ще помогне на спортистите не само да се подготвят по най-добрия начин за състезанията, но и да усетят максимално добре олимпийския дух. Това е отлично място за създаване на нови приятелства. Има общи места за ядене, а също така и много пространство, където да се празнува", каза Бах по време на откриването.

Олимпийските села за игрите са две, едното е в Пьонгчанг, където ще са по-голяма част от спортистите, а другото е в Гангвон, където ще са състезанията по фигурно пързаляне, хокей на лед и пързалянето с кънки.

Бах увери, че спортистите ще имат всички удобоства, за да се чувстват добре в Пьонгчанг. В олимпийското село има ресторант, който ще бъде отворен 24 часа в денонощието и ще предлага както местна кухня, така и деликатеси от цял свят. Освен това спортистите ща имат на разположение зала за забавления, възстановителен и медицински център и огромна фитнес зала.

Сред другите удобства са още химическо чистене, фризьорски салон, магазин за цветя, поща, кафене, фотографско студио и банка.

Dnevnik.bg