Антидопинговият трибунал към Международния колоездачен съюз (UCI) ще разгледа случая с положителната проба на Крис Фрум, твърди "Гадзета дело спорт". Според италианското издание правните органи за антидопинг (LADS) вече са предали случая на трибунала, който е независим от UCI и по никакъв начин не съгласува решенията си с него.

Британският колоездач на "Скай" беше уличен в двойно по-голямо от позволеното количество салбутамол по време на Обиколката на Испания. Пробата на Фрум е от 7 септември след 18-ия етап на Вуелтата. Той е бил уведомен за нея на 20 септември. Новината обаче беше обявена едва на 13 декември от UCI.

Фрум използва терапевтично препарата с решение от UCI и Световната антидопингова агенция (WADA), след като от детството си има проблеми с астма. При тази допинг проба обаче наличието на салбутамол е над допустимите 1000 нанограма на милилитър.

От "Скай" са били уведомени за положителния резултат на 20 септември. Отварянето на Б-пробата е потвърдило наличието на веществото. В урината на лидера на "Скай" е имало наличие на салбутамол от 2000 нанограма на милилитър.

Пращането на казуса в ръцете на антидопинговия трибунал оставя малко вариантите пред Фрум. Ако започне дело, то е възможно правата на състезателя да бъдът временно спрени, докато се вземе окончателно решение. Това е най-малко желаният сценарий от "Скай" и британеца, който вече заяви, че през 2018 г. ще преследва дубъл "Джиро д'Италия" и "Тур дьо Франс".

Според експерт, който е консултирал "Гадзета дело спорт", съществува вариант Фрум да пледира, че има нарушена функция на белите дробове и заради това количеството на салбутамол е било завишено. Ако обаче не успее да докаже подобно нарушение, Фрум може да бъде изправен пред двегодишно наказание.

Членовете на антидопинговия трибунал на UCI са петима души, като един от тях ще гледа случая на Фрум. Това са Хеле Квортруп Бахман (Дания), професор Улрих Хаас (Германия), Емили Висноски (САЩ), Андреас Загклис (Гърция) и Жулиен Зилберстейн (Франция).

В началото на седмицата друго италианско издание - "Кориере дела сера", информира, че Фрум е бил посъветван от съпругата си и своя мениджър Мишел да сключи сделка, признавайки своята вина. Смята се, че той ще пледира за намалено наказание от шест месеца, за да може да участва в Джирото и Тура.

Все още обаче не е сигурно откога трябва да започне наказанието на Фрум, ако такова му бъде наложено. Според едното тълкуване на правилника това може да стане от датата на отваряне на пробата, а според други - от фактическото нарушение на правилника (7 септември).

Фрум, който в момента се готви отделно от отбора на "Скай" в Южна Африка, коментира лаконично. "Видях статията тази сутрин в "Кориере дела сера" и мога да кажа, че няма нищо вярно", написа в "Туитър" четирикратният шампион в "Тур дьо Франс" и победител във "Вуелта" от 2017 г.

В същото време състезателният директор на Джирото Мауро Вени призова UCI да даде разрешение на Фрум да кара в Италия единствено ако бъде гарантирано, че след това резултатът на британеца няма да бъде анулиран.

Вени заяви, че не иска да се повтаря случая с Алберто Контадор от 2011 г. Тогава испанецът спечели Джирото, но впоследствие му беше наложено двегодишно наказание със задна дата и победата му беше отнета.

Дневник