Международният олимпийски комитет (МОК) разкритикува решението на Спортния арбитражен съд в Лозана да отмени доживотните наказания на 28 руски спортисти. От МОК заявиха, че обмислят да обжалват пред швейцарския федерален трибунал.

Олимпийският комитет наказа до живот общо 42-ма руснаци заради допинг нарушение по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Съдът в Лозана обаче обяви днес, че няма достатъчно доказателства за налагането на подобни санкции.

Освен че оправда изцяло 28 от руските спортисти, КАС отмени частично наказанията на други 11. Тяхната доживотна забрана беше заменена със забрана за участие в Пьонгчанг. Изслушването на биатлонистките Огла Зайцева, Олга Вилухина и Яна Романова беше отложено.

От МОК заявиха, че решенията на съда в Лозана "могат да имат сериозно въздействие върху борбата с допинга в бъдеще". Олимпийският комитет е разочарован, че върховният орган в спортното законодателство не е уважил "доказани допинг нарушения".

"От една страна сме доволни, че бяха потвърдени допинг нарушенията на 11 спортисти, защото манипулацията на техните проби за пореден път ясно показва съществуването на системна манипулация на антидопинговата система в Сочи", се казва в изявлението на МОК.

"От друга страна сме много разочаровани, защото съдът в Лозана не взе предвид доказаното съществуване на системна манипулация и при останалите 28 случая. Това може да има сериозно въздействие върху борбата срещу допинга в бъдеще. МОК ще анализира мотивираните решения много внимателно, след като те бъдат на разположение, и ще разгледа възможните последици, включително обжалване пред швейцарския федерален трибунал", допълват от олимпийския комитет.

Дневник