Григор Димитров няма да защитава титлата си от тенис турнира София, обяви "Нова телевизия". "Нова броудкастинг груп" е генерален спонсор на турнира чрез марката "Диема есктра", като държи правата върху името и телевизионното излъчване.

"Дневник" потърси президента на Българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков, но телефонът му беше изключен. Мениджърът на Григор Димитров Георги Стоименов не отговори на повикванията на "Дневник".

Световният №4 пропуска надпреварата заради контузия в рамото, получена по време на Australian Open. В събота той даде пресконференция в София, на която съобщи за травмата. Българският тенисист заяви, че изчаква резултатите от медицинските прегледи, преди да обяви решението си.

"Не искам да ви лъжа и не мога да кажа дали със сигурност ще играя. Просто трябва да видя резултатите и да вземем най-правилното решение. Ако играя тук и това провали целия ми останал сезон, не е добре да рискувам. Обичам да играя в България пред моите фенове, но не на всяка цена. Както съм казвал - тенисът е маратон, не е спринт и не може да вървиш срещу тялото си", каза Димитров в събота.

Българинът пропуска второ от трите издания на турнира в София. Той отказа предложението за участие в първото издание на надпреварата от категория "АТП 250", което се състоя през 2016 г. Това породи доста негативни коментари, а разочарование от решението на тенисиста изказа и спортният министър Красен Кралев.

Тогава от екипа на Димитров обясниха, че програмата му е направена предварително и няма как да бъде променена. Стоименов пък посъветва Кралев да бъде по-внимателен в препоръките си към тенисиста.

Във вторник от турнира в София се оттегли и другият очакван с интерес участник - шампионът от младежките финали на АТП Хьон Чун. Корейският тенисист ще пропусне надпреварата в зала "Арена Армеец" заради кожните проблеми в стъпалото, които го принудиха да прекрати участието си в полуфинала с Роджър Федерер на Australian Open.

В отсъствието на Димитров и Чун най-големите имена в българския турнир ще са ветеранът от Люксембург Жил Мюлер, третата ракета на Франция Адриан Манарино и финалистът в София от 2016 г. Виктор Троицки.

Петима ще са българските участници в индивидуалната надпревара. Димитър Кузманов, Александър Донски и Адриан Андреев получиха "уайлд кард" за основната схема, а Александър Лазаров и Александър Лазов - за квалификациите.

Дневник