Григор Димитров заяви, че решението да се откаже от тенис турнира в София е едно от най-тежките, които му се е налагало да взима. Българският тенисист обяви, че няма да защитава титлата от миналата година заради контузия в рамото, получена по време на Australian Open.

"Aз и екипът ми трябваше да вземем едно от най-тежките решения досега, а именно да пропусна тазгодишното издание на турнира в София. Днес сутринта беше последната ми медицинска консултация. За съжаление няма да бъда 100% готов за следващата седмица. Ако играя, това би могло да доведе до допълнителни рискове и усложнения", заяви Димитров в съобщение до БТА.

Световният №4 обяви за възможността да пропусне турнира в събота, когато даде пресконференция на българска земя. Тогава той каза, че не може да върви срещу тялото си и ако евентуално участие в София застрашава целия му сезон, е по-добре да не рискува.

Димитров пропуска второ от трите издания на турнира в София. Той отказа предложението за участие в първото издание на надпреварата от категория "АТП 250", което се състоя през 2016 г. Тогава от екипа му обясниха, че програмата му е направена предварително и няма как да бъде променена в движение.

"Ще ми липсва българската публика и тази невероятна седмица, която имах миналата година. Бих искал да благодаря на "София оупън" за тяхното търпение и усилия за това да има АТП турнира в България", каза още Димитров при обявяването на оттеглянето си от надпреварата.

Треньорът му Дани Валверду също коментира ситуацията чрез съобщение до БТА. "За съжаление Григор не е напълно готов да вземе участие. Имаме дългосрочен план и такова решение е в интерес на всички. Ще работим усилено за още по-добра 2018 г. Благодаря на всички за подкрепата", каза венецуелецът.

Заради отсъствието от турнира Димитров ще загуби 250-те точки за световната ранглиста, които спечели от титлата през 2017 г. Така българинът ще загуби една позиция за сметка на Александър Зверев и от понеделник ще бъде №5 в света.

"Беше разочароващо да научим, че Григор няма да може да дойде след такъв успешен сезон. Пожелаваме му бързо възстановяване", каза директорът на турнира в София Пол Макнами в прессъобщение до медиите.

Дневник