Легендарната Нешка Робева се завърна в треньорството като изненадващо пое ансамбъла по художествена гимнастика на Германия. Това съобщи федерацията на страната. Тя заменя на поста Екатерина Думалова, която работеше в Германия от 2015 година.

"В Германия моята млада българска колежката – беше заменена с баба си. Явно на германците възрастта на треньора не им пречи. Дали съжалявам за уволнението на колежката? Не", съобщи Робева във "Фейсбук".

Тя подчерта, че е поискала да помогне на Думалова, но "самочувствието ѝ попречи да приеме протегнатата ръка".

"А сега тук, аз ще се опитам да оправя чуждите бакии. Това е ситуацията за момента", каза Робева.

Робева ще дебютира в края на март, когато в София има кръг от Световната купа. Според медиите в Германия съставът на ансамбъла ще бъде променен. През миналата година тя на два пъти пътуваше до Германия, но в качеството си на помощник по хореографията. В крайна сметка обаче е дошло предложението от федерацията.

Новият треньор на ансамбъла става българката Нешка Робева. Радваме се, че можем да разчитаме на много опитната и успешна в международен план треньорка Нешка Робева. Смятам, че с нея ще успеем да постигнем нужния стимул, който е необходим, да направим решителната крачка на международната сцена", обясни спортният директор Волфганг Уилям.

В продължените на близо 25 години Робева беше старши треньор на националния отбор на България. Под нейното ръководство гимнастичките печелят над 290 медала, седем абсолютни световни титли, десет европейски и два сребърни медала на олимпийски игри.

През последните няколко години Робева беше част от федерацията, но заради конфликт с Илиана Раева напусна. Тя се завърща в треньорската професия след близо 20-годишно отсъствие.

Дневник