Само две стотни разделиха първите две скиорки в спускането в Гармиш-Партенкирхен, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Линдзи Вон спечели с най-малката разлика дотук през сезона, след като изпревари София Годжа.

Американката триумфира за 80-и път в Световната купа и за трети през сезона. Седмица преди началото на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Вон показа, че се намира в отлична форма и е забравила колебанията от началото на годината. Тя е вече само на шест победи от абсолютния рекорд на Ингемар Стенмарк за най-много победи в Световната купа.

Провеждането на първото спускане в Гармиш за уикенда беше поставено под въпрос, след като тренировките не успяха да се състоят. По програма в събота трябваше да има спускане в два манша, но организаторите прецениха да изместят тренировката за сутринта, а следобяд да се състои и състезанието.

Спускането на пистата "Кандахар" не беше в пълната си дължина, а стартът беше от мястото, където по традиция се провежда супер гигантския слалом.

Вон измина трасето за 1:12.84 минути, а Годжа даде време с две стотни по-слабо. Трета се нареди австрийката Корнелия Хютер, която също слезе под 1:13 минути.

"Невероятно постижение за мен. Тези цифри ме изумяват винаги, но за мен е по-важно, че малко преди олимпийските игри влизам в добра форма. Моята цел е ясна", каза Вон.

Тя постигна 80-ата си победа в своя 389-и старт за Световната купа. 33-годишната американка има и 134 подиума в кариерата си.

В неделния ден предстои още едно спускане в Гармиш, което ще е последният старт преди олимпийските игри. Първото състезание за дамите в Пьонгчанг ще бъде на 12 февруари, когато има гигантски слалом.

В генералното класиране за Световната купа не настъпиха големи промени. Микаела Шифрин, която не участваше в Гармиш, за да се готви за олимпийските игри, продължава да е начело за Големия кристален глобус с 1513 точки. Тя води с 671 пред Венди Холденер и Петра Влъхова, която има 754 точки.

За Малкия глобус в спускането Годжа е начело с 349 точки, а Линдзи Вон се изкачи с три позиции до втората. Американката има 306 в спускането, а трета е Тина Вайратер с 298 точки.

Дневник