Бъдещето на бокса като част от олимпийските игри не е ясно, събощи президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пред журналисти в Пьонгчанг. Според него е много възможнос спортът да бъде премахнат от програмата още за следващите летни олимпийски игри, които са след две години в Токио.

Сред сериозни проблеми, които Бах цитира са назначаването на узбекистанеца Гафур Рахимов за президент и съмненията в манипулиране на мачове. Рахимов е свързван с организираната престъпност, но въпреки това беше избран за временен президент на Световната боксова асоциация (AIBA).

От няколко месеца обаче МОК започна разследване на AIBA. То се оглавява от ръководителя на Етичната комисия Пакерет Жирар-Запели. Също така Бах уточни, че МОК все още не приема твърденията на AIBA, че по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. не е имало манипулиране на срещи.

"Изключително притеснени сме за AIBA и изборът, който беше направен. Получихме доклад от ръководителя на Етичната комисия и от Спортния директор на МОК (Кит Макконъл), които потвърждават решението ни да спрем финансовата си помощ за боксовата асоциация", каза Бах.

Той уточни, че Изпълнителният комитет на МОК не е доволен от представения доклад на AIBA за проблемите около избора на президент, както и въпросите свързани с финансирането, съдийските проблеми и случаите на положителни допинг проби.

AIBA има краен срок до април, за да представи нов, по-детайлен доклад.

По думите на Бах решението на МОК да намали броя на квотите за боксьори, както и да премахне две от категориите при мъжете, за сметка на такива при дамите, е окончателно.

Дневник