Линдзи Вон затвърди отличната си форма преди началото на олимпийските игри в Пьонгчанг с нова победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Кралицата на скоростта триумфира и във второто спускане за уикенда в германския курорт Гармиш-Партенкирхен. Както и в събота, Вон изпревари София Годжа, но този път разликата между двете беше 11 стотни.

За разлика от първия старт този път спускането беше по оригиналната конфигурация на пистата "Кандахар", а Вон я измина за 1:37.92. Единствено тя слезе под 1:38 минути, за да спечели 81-ата си победа в Световната купа.

Вон вече е само на пет зад абсолютния рекордьор Ингемар Стенмарк, а за сезона американката спечели за четвърти път. В дисциплината спускане това е трета поредна победа за Вон и затвърждава мнението, че тя навлиза в много добра форма. Преди по-малко от месец тя премина през класиране извън топ 10 в Бад Клайнкирхайм, през подиум до три поредни успеха.

"Както казах и вчера, радвам се, че навлизам в добра форма, което за мен е най-важното. Днес се чувствах много добре, може би направих една или две малки грешки, но те не се отразиха на класирането ми", каза Вон.

Голямата цел за сезона за американката е златен медал от олимпийските игри в Пьонгчанг.

Зад Вон и Годжа се нареди Тина Вайратер, която остана само на една стотна зад италианката. Разликите в спускането бяха много малки, като първите девет състезателки влязоха в една секунда, а десетата Никол Делаго изостана с 1.01 от Вон.

Състезанието беше белязано и от много тежко падане на Стейси Кук. Опитната американка сгреши още в горната част на пистата, но се отърва без сериозни контузии, въпреки че беше транспортирана с шейна до медицинския център.

С победата на Вон в Гармиш битката за Малкия кристален глобус в спускането става ожесточена. Годжа продължава да води, но има само 23 точки повече от американката. Третата Вайратер е с 358 точи, 71 по-малко от Вон.

До края на сезона остава само едно спускане, което ще се проведе във финалите в Оре, Швеция, на 14 март.

Дневник