Ски бягането е поредният спорт, в който може да гръмне голям допинг скандал. Разследване на няколко медии показва, че от направени 10 хиляди теста, 2000 състезатели са дали проби за забранени вещества. Според данните на германската телевизия ARD, британския вестник "Сънди Таймс", шведската телевизия СВТ и швейцарското списанир "Републик", 46% от всички медали на световни първенства и олимпийски игри в периода между 2001 и 2017 година са били спечелени от състезатели с явно завишени нива на кръвните показатели.

Според разследващите резултатите показват, че състезатели с нередовни кръвни показатели са спечелили общо 313 медала от големи първенства по ски бягане, сред тях и 91 златни отличия.

Резултатите от разследването показват също, че на старт в Пьонгчанг ще застанат повече от 50 състезатели, които имат ненормални кръвни резултати, което доказва, че в миналото те са използвали някакъв вид допинг, но въпреки това са се разминали без наказание.

Поредните разкрития за съмнителни проби повдигат много въпроси броени дни преди откриването на олимпийските игри в Пьонгчанг. След игрите в Сочи преди четири години беше започната масова акция към изчистване на допинга, която доведе до сурови санкции за Русия. В крайна сметка повече от половината наказани руски олимпийци бяха оправдани.

От ARD уточняват, че базата данни, която са използвали за разследването идва от надежден източник, който е готов да свидетелества. "Той се интересува от това спортът да остане чист", обясняват от телевизията.

Германската медия се свърза и с двама експерти, които потвърждават за резултатите. Според Джеймс Стрей-Гъндерсън, американски лекар, който преди време е работил с Международната ски федерация (FIS) обяснява, че притеснително голям процент от медалистите са със съмнителни проби.

"В големите първенства за последните 16 години много голям процент от спечелените медали са на спортисти, чийто кръвни резултати са били определени като "вероятно допингирани" или "съмнителни" от поне един експерт", гласи проучването.

Не е изненада, че най-голям процент от заподозряните са руски спортисти. Останалите са норвежци, шведи, австрийци и германци. Това са и най-успешните нации в ски бягането.

Дневник