Барселона" не увеличи преднината си пред "Реал" (Мадрид) в Ла Лига и след равенството на шампиона в събота вечер, също взе точка в каталунското дерби с "Еспаньол". Сблъсъкът на "Ел Прат" завърши 1:1 и дори непрестанния порой не успя да охлади страстите, които го съпътстваха.

Жерар Пике влезе в ролята на спасител за каталунците, като отбеляза изравнителното попадение осем минути преди края на двубоя.

Попадението на централния защитник се оказа много ценно за отбора му, който постави нов рекорд за поредица мачове без загуба. "Барселона" е непобеден от 22 срещи, което е нов клубен рекорд и на практика тимът подобри постижението си от времето, когато треньор беше Хосеп Гуардиола.

С оглед на голямата преднина в първенството треньорът на "Барселона" Ернесто Валверде остави на пейката Лионел Меси, Жорди Алба и Сержи Роберто, за да ги запази за реванша с "Валенсия" за Купата на краля. В течение на срещата обаче и тримата трябваше да влизат на терена.

През първата част "Барселона" имаше тотално надмощие, но не успя да отправи нито един точен удар към вратата на Диего Лопес и голове не паднаха. През втората част дъждът над "Ел Прат" се усили и теренът стана невъзможен за игра. Топката трудно вървеше по тревата и "Еспаньол" имаше по-голямо предимство заради по-директния си стил на игра.

"Барселона" не действаше добре и това принуди Валверде да пусне Меси и Роберто, с надежда тимът му да промени поведението си.

В 66-ата минута домакините поведоха след точно изпълнение на Жерар Морено. Той засече центриране на Серхио Гарсия, успя да се пласира по-добре от Пике и изведе синьо-белите напред.

В заключителните 25 минути се играеше изцяло пред вратата на "Еспаньол", но заради тежкия терен положения почти нямаше. Едва в 82-ата минута "Барселона" се възползва от една от редките грешки на домакините. Меси центрира от фаул, а Пике изпревари Налдо, за да вкара с глава.

Централният защитник вкара шестия си гол срещу "Еспаньол", като градският съперник е и любимата му жертва в Ла Лига.

До края на срещата ситуации пред двете врати нямаше, но за сметка на това стана много горещо. На няколко пъти двата тима заформиха мелета по терена заради сблъсъци между Жерар Морено и Жерар Пике и Меси и Хави Лопес.

Равенството е четвърто за "Барселона" през сезона и слага край на серия от седем поредни победи. За последно каталунците бяха изгубили точки в шампионата на 2 декември срещу "Селта". Те остават начело с 58 точки, с 12 повече от "Атлетико" (Мадрид), който по-късно играе с третия "Валенсия".

"Еспаньол" е 15-и в Ла Лига с 25 точки. Тимът на Кике Санчес Флорес няма победа в четири поредни мача.

Дневник