Дългогодишният лекар на американския отбор по гимнастика Лари Насар получи още една присъда за сексуален тормоз и насилие над млади състезателки. В понеделник федералният съд в Мичиган прибави от 40 до 125 години затвор към присъдата му от миналия месец, която е 175 години.

Насар е признат за виновен в повече от 200 случая на сексуален тормоз. Според прокурорите броят на жертвите му, докато е бил лекар на националния отбор по гимнастика, е 265.

Насар вече излежава една присъда от 60 години затвор заради детска порнография, наложена му през лятото на 2017 г. Така 54-годишният мъж натрупа до 360 години затвор от трите си присъди.

Рейчъл Денхоландър беше първата гимнастичка, която публично обвини Насар в сексуален тормоз. Впоследствие към нея се присъединиха голямата звезда на американския отбор Симон Байлс, както и много от останалите водещи състезателки, включително Габи Дъглас, Макайла Мароуни и Али Райсман.

Скандалът с Насар доведе до оставките на цялото ръководство на федерацията по гимнастика на САЩ. В страната започнаха отделни разследвания на департамента по образованието и на Американския сенат.

Целта им е да се установи дали проблемът в гимнастиката е бил подценен, тъй като срещу Насар е имало доста жалби за сексуален тормоз, както и да се проверят твърдения за сексуално насилие в други спортове, сред които плуване и таекуондо.

Дневник