Собствениците на Формула 1 от "Либърти медия" обявиха, че ще заменят манекенките на пистата с деца. Преди седмица стана ясно, че дългогодишната традиция жени да бъдат около пилотите при нареждането им на старта, както и около боксовете ще бъде премахната.

Новината предизвика смесени реакции както от бивши пилоти и деятели в спорта, така и от момичета, които са изпълнявали тази работа. В понеделник обаче от "Либърти медия" и Международната автомобилна федерация (ФИА) обясниха, че стартират нова инициатива, която се нарича "Деца на стартовата решетка".

Децата ще се избират от местните автомобилни клубове според определения им брой или на лотариен принцип, ако желаещите са много.

"Това ще бъде невероятно за всяко дете. Представете си момента, в който то застава до своя идол и може да се докосне до него. Те ще видят как най-добрите пилоти в света се подготвят за старт", каза Шон Братчис.

Според него това ще накара много млади хора да се занимават с моторен спорт и ще им вдъхне надежда, че ще получат шанс да се състезават след време. От "Либърти" уточниха, че децата ще бъдат придружавани от член на семейството.

Новото правило важи както за Формула 1, така и за съпътстващите шампионати – Формула 2 и GP3.

"Формула 1 е върхът на моторните спортове и затова ние искаме да дадем шанс на нашите млади таланти да се докоснат до най-добрите. Мисля, че така ще отгледаме собствени нови шампиони, защото всеки младеж мечтае да се състезава на най-високо ниво", каза президентът на ФИА Жан Тод.

Дневник