Бъдещето на тенис турнира в София ще се реши в края на следващия месец и не зависи от участието на Григор Димитров. Това обяви спортният министър Красен Кралев по време на партито на тенисистите в третото и последно по договор издание на надпреварата от категория "АТП 250".

През март ще се проведат заключителни преговори за удължаване на договора с притежателя на лиценза за това място в календара на АТП - Dubai Duty Free. Дубайската компания се зае с организацията на турнира след оттеглянето на генералния спонсор на първите две издания - "Гаранти Коза".

Кралев заяви, че от Dubai Duty Free са много доволни от резултатите и "можем да бъдем спокойни за бъдещето на турнира". Той изрази съжаление, че Григор Димитров се отказа от надпреварата, но по думите му интересът на българската публика остава много голям и турнирът е по-силен от миналата година.

"Един турнир не може да зависи от участието на един, двама или трима тенисисти. Такива турнири се правят на места, където има фенове и интерес към подобни събития. А България доказа, че има заинтересовани и разбиращи фенове на тениса", каза Кралев.

"Собствениците на седмицата от Dubai Duty Free са доволни. С тях водим разговори от няколко месеца и планираме в края на март да проведем финални преговори за удължаване на договора", допълни спортният министър.

Кралев заяви, че за трета поредна година България организира изключително успешен турнир. "София е Европейска столица на спорта и това е първото голямо събитие за тази година. Когато преди три години с моя приятел (председателя на тенис федерацията) Стефан Цветков решихме да започнем преговори за провеждането на ATП турнири в България, много хора бяха скептични, че няма да се справим и че не сме готови. Но за трети пореден път правим един изключително успешен турнир."

"Тази година състезанието е още по-силно, като ще участва най-титулуваният и най-успешен тенисист, който е играл някога у нас Стан Вавринка. Няма да крия, че всички съжаляваме за контузията на Григор Димитров, но това е част от големия спорт. С Кубрат Пулев също се случи в най-неподходящия момент", каза още Кралев.

Той изрази увереност, че в бъдеще турнирът в София ще става още по-добър. "Следващата и по-следващата година планираме още по-силен турнир с още по-силни тенисисти и още по-интригуващи мачове. Нека тази година да си пожелаем да няма контузии, най-добрият да победи, да има много интересни битки по кортовете и с интерес да очакваме следващото издание на турнира догодина", завърши спортният министър.

Dnevnik.bg