Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) обяви, че 32-ма руски спортисти са внесли жалби срещу решението на Международния олимпийски да им забрани участие в зимните игри в Пьонгчанг.

Сред тях са трикратният олимпийски шампион във фигурното пързаляне Виктор Ан, двукратният световен шампион в ски бягането Сергей Устюгов и най-силният руски биатлонист - Антон Шипулин. Те не бяха допуснати до игрите, въпреки че никога не са имали допинг нарушения.

Съдът в Лозана заяви, че изслушването ще се състои в сряда, 7 февруари. Дори при успешно обжалване обаче е много малко вероятно някой от тях да участва в Пьонгачанг. 23-ите зимни игри ще бъдат открити на 9 февруари, а един ден по-рано започват квалификациите в някои дисциплини.

До олимпийските игри бяха допуснати 169 от 38-те руски спортисти, които подадоха заявка за участие в Пьонгчанг. Те ще се състезават като неутрални - под олимпийския флаг и химн, тъй като Русия не беше допусната до игрите в южнокорейския град заради системна употреба на допинг и манипулация на проби по време по време на игрите в Сочи през 2014 г.

В четвъртък съдът в Лозана отмени доживотните наказания на 28 руски спортисти, които бяха обвинени в допинг нарушения в Сочи. Общо 42-ма руснаци бяха наказани от Международния олимпийски комитет (МОК), който наложи най-тежката мярка в цялата си история.

Жалбите на други 11 спортисти бяха частично уважени, като доживотната забрана беше заменена със забрана за участие в Пьончанг. Изслушването на биатлонистките Огла Зайцева, Олга Вилухина и Яна Романова беше отложено.

От 28-те руснаци, чиято доживотна забрана беше отменена, 15 подадоха заявки за участие в Пьонгчанг. В понеделник обаче МОК обяви, че нито един руски спортист, на когото наложи доживотно наказание, няма да бъде допуснат до игрите.

Олимпийският комитет изрази разочарование, че върховният орган в спортното законодателство не е уважил "доказани допинг нарушения". От МОК заявиха, че решенията на съда в Лозана "могат да имат сериозно въздействие върху борбата с допинга в бъдеще", и обявиха, че обмислят да ги обжалват пред федералния съд на Швейцария.

През уикенда президентът на олимпийския комитет Томас Бах определи решението на КАС като изненадващо и разочароващо. Той дори препоръча на съда в Лозана да направи вътрешни структурни промени, за да се подобри работата му.

Дневник