Българинът Алберт Попов спечели бронзов медал в гигантския слалом от световното първенство по ски за младежи в Давос. Той записа 1:40,79 минута, като изостана с 1,32 секунди зад победителя Марко Одермат от Швейцария.

Попов беше трети след първия манш с 52,04 секунди. Във втория даде пето време, но въпреки това запази мястото си в тройката.

Това е най-големият успех за 20-годишния Попов от световни първенства за младежи. Преди година той стана пети в гигантския слалом в Оре, седми в комбинация и осми в слалома.

"Беше тежко, много трудно състезание и много напрежение. Мисля, че можех и още, но на такива форуми винаги е трудно да покажеш максимума", заяви Попов, цитиран от БНТ.

"Супер доволен съм, че успях да взема медал, защото толкова пъти бях близо до него и все не успявах. Сега съм щастлив и ще ми е по-спокойно на слалома утре. Мисля че първите трима си направихме едно страхотно състезание с интрига до края", добави той.

"Всички сме изключително радостни от чакания почти 20 години медал от световно първенство. Безупречно тактически проведено състезание за Алберт. Издържа и психически на напрежението. Утре чакаме още медали", заяви директорът на отбора Иван Каневчев.

В сряда ще се проведе и слаломът, като в него ще стартират Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров.

Попов е сред най-младите състезатели, които ще представят България в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Okelkru