Роналд Куман е новият селекционер на холандския национален отбор по футбол. Той застава на поста с договор за четири години и половина, в който влиза и световното в Катар през 2022 г.

"Положително настроен съм за бъдещето на отбора. Имаме достатъчно класа, но трябва да променим някои неща, за които ще говоря по-късно", каза Куман.

Той остана без отбор след уволнението му от "Евертън" през октомври. Дебютът му начело на "лалетата" ще е срещу Англия на 23 март.

Куман идва на поста след раздялата с Дик Адвокаат, който подаде оставка след провала в квалификациите за световното в Русия. Холандия беше в група с Франция, Швеция и България и не успя да се класира.

Това е втори пореден провал за "лалетата" след пропуснатото европейско през 2016 г. На предишните две световни първенства отборът спечели съответно бронзовите и сребърните медали.

"Мисля, че Холандия трябва да се класира за големите първенства и виждам светло бъдеще в тази насока. Затова и приех работата", заяви той.

Като футболист Куман изигра 78 мача за националния отбор, като стана европейски шампион през 1988 г.

В последната си работа той водеше "Евертън", но постигна разочароващи резултати. Под ръководството му "карамелите" бяха 18-и само с две победи от девет мача, макар да бяха направили селекция за 140 млн. паунда през лятото.

Дневник