Руският президент Владимир Путин отчете затвърждаването на водещите позиции на страната в световния спорт през изминалата година. Според него ситуацията с олимпийците и наказанията не са повлияли на Русия и тя все още заема водещо място. Путин участваше на среща в Красноярск по подготовката на зимната универсиада през 2019 година.

"Въпреки ситуацията с нашите олимпийци, руският спорт без съмнение остава лидер в световния спорт и на водещо място по организирането на големи спортни събития", каза Путин.

Той обясни, че задачата на всички е "да дадем на студентския спорт тласък и незабравим празник".

Русия няма право да участва с отбор на олимпийските игри в Пьонгчанг, заради системния допинг, използван от руски спортисти. Международният олимпийски комитет (МОК) допусна само руснаци под неутрален флаг, въпреки че доживотните санкции на 28 олимпийци бяха отменени.

В следващите четири години Русия ще приеме няколко големи турнира. Още това лято в страната ще бъде световното първенство по футбол, а през 2019 г. освен универсиадата, в Сочи ще се проведе световното първенство по бокс. Шампионатът по хокей на лед пък е в Сиктивкар през 2021 г., а година по-късно в Казан ще бъде домакин на световното първенство по плуване в малък басейн.

През 2015 г. градът вече беше домакин на шампионатите в голям басейн (50 м).

"Всички тези големи състезания трябва да отговарят на нивото, което показахме на универсиадата в Казан и олимпийсите игри в Сочи. Те са предназначени, за да оставят след себе си и значително наследство чрез инфраструктура. Също така чрез спорта трябва да укрепим своите ценности", добави Путин.

Държавният глава на Русия предпочете да се фокусира върху това какво трябва да се довърши по организацията на универсиадата, вместо да хвали свършеното дотук.

Дневник