Зимните олимпийски игри все още не са открити официално, но първите състезания започнаха. Дебют в олимпийската програма направи нова дисциплина в кърлинга - турнир за смесени двойки.

Американците Бека и Мат Хамилтън победиха с 9:3 руснаците Анастасия Бризгалова и Александър Крушелницкий в среща от предварителните кръгове в надпреварата. Мачът беше интересен и заради семейното съревнование - представителите на САЩ са брат и сестра, а двамата от олимпийските спортисти на Русия са съпрузи.

Турнирът за смесени двойки в кърлинга е едно от четирите нови състезания в зимните олимпийски игри.

Американците започнаха силно и поведоха с 3:0 след първата част, когато Бека Хамилтън изби два от камъните на съперника, намиращи се в позиция за точки. След това отборът на САЩ нямаше никакви затруднения и спечели убедително.

Мачът беше съпътстван и от инцидент, като Мат Хамилтън се подхлъзна на леда и падна. "Повече ми пострада егото, отколкото тялото", заяви той.

Руснаците отказаха да говорят пред медиите след мача, пише "Ройтерс". Пред ТАСС треньорът им Василий Гудин заяви, че очаква те да се възстановят психически за следващия си двубой.

Според думите му дебютът на дисциплината на олимпийски игри е голяма стъпка за развитието на кърлинга, "защото този спорт е интересен, главно за телевизията".

Руснаците, които заради наказанието на страната си в Пьонгчанг се състезават в отбора олимпийски спортисти от Русия, получиха подкрепа от трибуните. Част от нея дойде от петчленно семейство с викове "Русия, Русия", разказва ТАСС.

"Да, ние сме свикнали да подкрепяме гръмко руските спортисти и нямаме намерение да променяме навиците си в Пьонгчанг", заяви Наталия Максимова. Заедно със съпруга си и трите им деца планират да посетят състезания във фигурното пързаляне, хокея, биатлона и ски скоковете.

Олимпийските игри се откриват официално в петък в 13.00 часа българско време.

Дневник