Зимните олимпийски в Пьончанг ще бъдат открити днес в 13.00 часа българско време.

Първите състезания от програмата започнаха преди ден и ще продължат до 25 февруари. Участват 92 страни, а спортистите са 2952-ма.

Най-големият зимен спортен форум ще се проведе за 23-и път, като за втори път след Сапоро 1984 зимните игри ще са в Азия.

България ще бъде представена от 21 състезатели в шест спорта - ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски бягане и спускане с шейни.

Пръв започна Владимир Зографски, който преодоля квалификациите на малката шанца в ски скоковете. В събота той ще участва в решителната фаза.

Най-големите надежди на България са свързани с Радослав Янков. Сноубордистът се утвърди в елита на спорта след спечелването на Големия кристален глобус в паралелните дисциплини през 2016 г. и Малката купа в паралелния гигантски слалом година по-късно. Въпреки колебливия си сезон до момента, Янков се надява да стигне до отличие в Пьонгчанг.

Най-много са българите в биатлона - общо десет. Най-млада от всички в отбора е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. Единадесет ще са дебютантите за България, а Александра Жекова и Мария Киркова ще участват за четвърти път в зимни олимпийски игри.

Игрите се излъчват по "Евроспорт 1" и "Евроспорт 2", както и по БНТ, като за разлика от предишни години националната телевизия ще предава частично и ще акцентира на българското участие.

Една от основните теми, свързани с игрите в Пьонгчанг, е студеното време. Прогнозата за церемонията по откриването, която започва в 20.00 ч. местно време, е за температури между -2 и -5 градуса.

Според местния метеорологичен център ще се повтори ситуацията от миналата година. Тогава през февруари средната температура беше 0 градуса, а през нощта редовно падаше до -10.

Очакванията са това да са най-студените зимни игри след Лилехамер 1994, където температурните стигаха -11 градуса. Това носи притеснения за участниците и организаторите, макар температурите да не са изненадващи, защото са обичайни за Пьогчанг за това време на годината. Мястото се характеризира със сух студ и малко сняг заради северни ветрове от Сибир - миналия февруари е валял сняг само седем дни със средно по 6.3 см снежна покривка. Заради това сега организаторите са вложили 4.4 млн. паунда за оръдия за изкуствен сняг.

По време на репетицията миналия уикенд термометрите показваха -23 градуса.

Политическите теми също бяха много силно обсъждани най-вече заради участието на Северна Корея. Макар да не е прецедент, изпращането на отбор в Юга е голяма стъпка към нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров, който е разделен близо 70 години.

Последните олимпийски игри в Южна Корея (през 1988 г.) бяха бойкотирани от Севера. През 2017 г. режимът на Ким Чен-ун проведе многобройни тестове на оръжия, включително и на ракети, които биха могли да достигат до САЩ. Той влезе и в остра война на думи с американския президент Доналд Тръмп.

А сега Северна и Южна Корея за пръв път от години провеждат преговори и дори номиналният държавен глава на Пхенян отива на юг за пръв път. Церемониалният лидер на Северна Корея ще направи безпрецедентна визита по време на игрите – Ким Йон-нам, главата на Президиума на Върховното народно събрание, е най-високопоставеният севернокорейски служител, минавал границата от края на войната.

Сестрата на Ким Чен-ун също ще бъде част от делегацията. Участието на Северна Корея беше прието критично от САЩ и Япония.

Русия беше наказана да не участва заради мащабните допинг нарушения от Сочи 2014. Международният олимпийски комитет (МОК) все пак допусна руснаци, но състезаващи се под неутрален флаг.

Отборът им се нарича "Олимпийски спортисти от Русия" и ще бъде представляван от 168 състезатели в 15 различни дисциплини. Част от тях изразиха притеснението си, че не са добре приети в Пьонгчанг.

Напрежение имаше и преди началото на игрите, след като 42-ма руски спортисти бяха наказани до живот от МОК, но Спортният арбитражен съд отмени санкциите им. Въпреки това МОК обяви, че няма да ги допусне до игрите. Очаква се днес съдът в Лозана да се произнесе по последните обжалвания.

Dnevnik.bg