Българските спортисти, които имат състезания в събота, са получили разрешение от Българския олимпийски комитет да пропуснат церемонията по откриването на зимните игри в Пьонгчанг, обявиха от БОК пред "Дневник".

"По решение на МОК в дефилето на държавите по време на тържественото откриване вече ще участват само спортисти - без треньори и официални лица на терена. По решение на нашия щаб състезателите, които имат стартове в деня след откриването, могат и да не участват в дефилето, за да не стоят няколко часа на студа точно преди важните си състезания", заявиха от БОК.

Церемонията по откриването започва в 13.00 часа българско време и можете да я проследите на живо с "Дневник". Ден по-късно първа ще стартира Антония Григорова в ски бягането. След това състезания имат Павел Ангелов в спускането с шейни, биатлонистките Десислава Стоянова, Емилия Йорданова, Стефан Попова, Даниела Кадева, Милена Тодорова и Владимир Зографски в ски скока.

Студът в Пьонгчанг предизвиква притеснения сред спортистите и щабовете. От БОК посочиха, че следят ситуацията всеки ден.

"Няма някакви специални или извънредни мерки, предприети във връзка със студеното време. Спортистите са достатъчно опитни в зимните дисциплини, за да решават сами как и колко да се обличат и как да се предпазват от студа и ниските температури. Всекидневно в олимпийското село се следи за това как студът се отразява на нашите спортисти в подготовката им", се казва в отговора пред "Дневник". Програмата за тренировките на българите върви по план.

Биатлонистът Димитър Герджиков се е оплакал от лека настинка. "Взели сме необходимите марки да се възстанови бързо и да е готов за стартовете, които започват в неделя", допълват от БОК. Останалите български спортисти за здрави.

Знаменосец в церемонията по откриването ще е сноубордистът Радослав Янков.

Програмата на българите за уикенда

10 февруари (събота)
9.15 ч. Ски бягане (скиатлон жени) - Антония Григорова
12.10 ч. Шейни индивидуално (1 и 2 манш) - Павел Ангелов
13.15 ч. Биатлон (спринт жени) - Десислава Стоянова, Емилия Йорданова, Стефан Попова, Даниела Кадева, Милена Тодорова
14.35 ч. Ски скок на малка шанца (Владимир Зографски)

11 февруари (неделя)
4.00 ч. Алпийски ски (спускане мъже) - Алберт Попов, Камен Златков
8.15 ч. Ски бягане (скиатлон мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
11.50 ч. Шейни индивидуално (3 и 4 манш) - Павел Ангелов
13.15 ч. Биатлон (спринт мъже) - Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Антон Синапов, Димитър Герджиков

Дневник