Изненадите на тенис турнира в София продължиха с пълна сила и доведоха до изключително неочакван полуфинал в долната половина на схемата. Румънецът Мариус Копил и преминалият през квалификациите Йозеф Ковалик от Словакия ще излъчат единия от финалистите в надпреварата от категория "АТП 250".

Копил преодоля четвъртфиналите след победа с 6:4, 6:4 срещу поставения под №3 Жил Мюлер. 27-годишният румънец, който заема 94-ото място в световната ранглиста, поднесе втора голяма изненада в София, след като в първия кръг отстрани поставения под №5 Робин Хаазе.


Двубоят между Копил и Мюлер продължи 80 минути. Румънецът сервираше страхотно, като пласира 13 аса и загуби едва 18 от 63-те точки, които бяха разиграни в неговите подавания.

Той не допусна пробив при единствената възможност, която даде на 28-ия в света. В същото време Копил стигна до пет шанса и оползотвори два, което беше достатъчно за победа в два сета. Румънецът достигна до полуфиналите без загубен сет.


Ковалик продължи неочаквания си поход на българска земя с победа срещу финалиста от Australian Open 2006 Маркос Багдатис. 25-годишният словак, който е №187 в света, се наложи над 32-годишния кипърец със 7:6 (2), 6:4.

Мачът беше много оспорван и беше изпълнен с вълнуващи разигравания. Битката на централния корт в "Арена Армеец" продължи почти два часа и премина през десет възможности за пробив. Ковалик стигна до шест и реализира две от тях, а Багдатис успя само при един от четирите си шанса.

Ковалик спечели пета поредна победа в София. Той стартира от квалификациите, където отстрани италианеца Стефано Наполитано и германеца Оскар Оте. В първите два кръга на основната схема словакът победи последователно поставения под №8 Евгений Донской от Русия и сънародника си Лукаш Лацко.


Класирането на Копил и Ковалик за полуфинала в долната половина на схемата означава, че за титлата в София ще се бори тенисист, който никога досега не е достигал до финал в турнир от календара на АТП.

Вторият полуфинал ще бъде определен след двубоите между поставения под №1 Стан Вавринка и финалиста в София от 2016 г. Виктор Троицки и между преминалия през квалификациите Мирза Башич и Максимилиан Мартерер от Германия.

Дневник