Поставеният под №1 Стан Вавринка се класира за полуфиналите на турнира в София след бърза победа срещу финалиста от 2016 г. Виктор Троицки. Носителят на три титли от Големия шлем имаше нужда от 83 минути за успеха с 6:1, 7:6 (3).

Вавринка спечели скоростно първия сет, в който играта му беше на много високо ниво, докато тази на Троицки беше изпълнена с грешки. Швейцарецът поведе набързо с 5:0, преди сърбинът да запише първия си гейм.

Това обаче беше всичко, до което поставеният под №6 в София стигна. Краят на сета дойде след едва 25 минути и 41 точки, 28 от които в сметката на Вавринка.

Бившият №3, който пропусна втората половина на 2017 г. заради операция на коляното, срещна много повече трудности във втория сет. Троицки, който е №67 в ранглистата и се намира 52 места по-назад от днешния си съперник, значително стабилизира играта си.

Сръбският тенисист имаше страхотна възможност да спечели сета, след като реализира пробив в осмия гейм. Троицки поведе с 5:3 и получи шанс да сервира за влизане в решаващ трети сет. Той обаче се поддаде на напрежението и допусна моментално връщане на пробива.

Вавринка изравни при 5:5, след което двамата размениха по един бърз сервис гейм и стигнаха до тайбрек. В него Троицки започна страхотно и поведе с 3:0 след два минипробива. Вавринка обаче отговори със серия от седем поредни точки и приключи мача в два сета.

В спор за място на финала в София носителят на три титли от Големия шлем ще се изправи срещу победителя от мача между германеца Максимилиан Мартерер и преминалия през квалификациите Мирза Башич от Босна и Херцеговина.

По-рано беше оформен полуфиналът в долната половина на схемата. Той ще противопостави тенисисти, които никога не са играли финал в турнир от календара на АТП - Йозеф Ковалик от Словакия и Мариуш Копил от Чехия.

Дневник