Шестима българи ще участва в първия състезателен ден на олимпийските игри в Пьонгчанг. Владимир Зографски ще се бори за влизане в топ 30 в ски скоковете на малка шанца, четири биатлонистки ще участват в първия старт в биатлона, а Павел Ангелов ще направи първите си два манша в спускането с шейни.

В своя дебют на олимпийските игри Ангелов ще стартира пръв от българите. Toй ще е един от 40-те участници в спускането с шейни. Първият манш започва в 12.10 часа българско време. Веднага след него е вторият манш, а третият и четвъртият са в неделя.

През този сезон Ангелов записа седем влизания в топ 30 в стартовете от Световната купа, като най-добрият му резултат беше 22-о място в Лилехамер. На европейското първенство в Сигулда българинът се класира 28-и.

В 13.15 часа българско време започва първото състезания в биатлона - дамският спринт на 7.5 километра. В него ще участват Десислава Стоянова, Емилия Йорданова, Даниела Кадева и 20-годината дебютантка на олимпийския игри Милена Тодорова.

През този сезон нито една от българките няма точка за Световната купа. С най-големите шансове да попадне сред първите 60 и да се класира за преследването в понеделник е Йорданова, чийто най-добър резултат през сезона е 43-о място. Върховият резултат на Стоянова е 67-о място, а на Кадева - 80-о. Tодорова все още няма стартове за Световната купа.

В 14.35 часа започва основната фаза на състезанието в ски скоковете на малка шанца. В четвъртък Зографски, който участва за втори път на олимпийски игри, преодоля квалификациите с много силен резултат - 17-о място.

Той направи скок от 98.5 метра, получи високи оценки за стил и събра 118.8 точки. За основната фаза на състезанието, се класираха 50 скачачи, включително първите десет в генералното класиране за Световната купа.

Най-добър резултат в квалификациите постигна германецът Андреас Велингер. Той събра 133.5 точки след скок от 103 метра. Двукратният олимпийски шампион от Сочи 2014 Камил Стох завърши втори, след като преодоля 104 метра, но заради по-благоприятния вятър завърши със 131.7 точки.

Дневник