Пьонгчанг 2018 и Международния олимпийски комитет (МОК) започна разследване след съмнения, че кибератака е причинила сериозни технологически проблеми по време на церемонията по откриването. Пресцентърът в Пьонгчанг и олимпийският стадион бяха сред засегнатите места, докато организаторите бяха принудени да спрат временно официалния сайт на игрите.

"Не можем да спекулираме с причината, но не изключваме, че нашите сървъри може да са били атакувани от хакери", каза говорителят на Пьонгчанг 2018.

Страхът от кибератака, особено от съседна Северна Корея, беше един от споменаваните най-лоши сценарий по време на подготовката за игрите. Доклад на фирмата за интернет сигурност McAfee от миналия месец, предупреди, че е открит злонамерен софтуер, свързан с игрите.

Още тогава експерти по кибер сигурност предупредиха, че Пьонгчанг 2018 ще бъде "сериозно предизвикателство". Това беше оправдано, след като в церемонията по откриването имаше проблем с безжичните Wi-Fi мрежи, както и част от телевизионното излъчване.

"Снощи за няколко часа бяха засегнати някои от нашите системи, но това не се отрази на церемонията по откриването. По никакъв начин нямаше проблеми с участниците или зрителите, и всички състезания се провеждат по план", коментираха от организационния комитет.

Те увериха, че технологичните партньори и IT екипа на Пьонгчанг 2018 работи, за да отстрани неточностите.

Атаката е изненада, тъй като Южна Корея се счита за една от страните, която е най-напредната технологично. Иновациите бяха показани и в церемонията по откриването, а организаторите изразиха увереност, че проблемите ще бъдат решени възможно най-скоро.

Дневник