Германката Лаура Далмайер спечели първия старт в биатлона на олимпийските игри в Пьонгчанг. 24-годишната състезателка взе златния медал в спринта на 7.5 километра. Среброто е за Марте Олсбу от Норвегия, а чешкинята Вероника Виткова допълни почетната стълбичка.

Най-добре от българките се представи Емилия Йорданова, която завърши 60-а. Тя направи само една грешка в стрелбата и завърши на 2:43.8 минути от победителката. 28-годишната биатлонистка зае последното място, даващо право на участие в следващото състезания - преследването на 10 километра в понеделник.

Даниела Кадева завърши 72-а с три грешки и пасив от 3:33 минути. Десислава Стоянова е 76-а с пет пропуска в десетте си изстрела и изоставане от 3:48.1 минути. 20-годишната дебютантка Милена Тодорова свали осем мишени и се класира 84-а от 87 участнички.

Далмайер, която преди година спечели пет златни медала на световното първенство в Хохфилцен, не направи нито една грешка в стрелбата и финишира за 21:06.2 минути. Тя ще потегли с голям аванс в преследването, след като изпревари с 24.2 секунди Олсбу и с 25.8 секунди Виткова. Норвежката и чехкинята сбъркаха по веднъж на стрелбището.

Далмайер беше една от едва двете биатлонистки, които свалиха всичките десет мишени. Другата е рускинята Татяна Акимова, която завърши 20-а.

Дневник