"Тотнъм" е новият господар на Северен Лондон, след като победи с 1:0 регионалния си съперник "Арсенал". "Шпорите" напълно заслужава успеха в 195-ото дерби между двата тима, като пропуснаха да спечелят с много по-убедитлен резултат.

Хари Кейн отбеляза единственото попадение на "Уембли" в началото на втората част. Звездата на "шпорите" се разписа за седми път в седем мача срещу "Арсенал". Кейн вече е вторият най-резултатен футболист в дербито на Северен Лондон, като повече голове от него има единствено Еманюел Адебайор, играл и за двата тима – 8.

С победата си "Тотнъм" излезе трети в класирането с 52 точки, с една точка пред "Ливърпул", който е и с мач по-малко. "Шпорите" са непобедени в девет шампионатни мача.

Двубоят на "Уембли" постави рекорд по посещаемост в историята на Висшата лига. На дербито присъстваха 83 222 души, с 1244 зрители повече от домакинството на "Тотнъм" на "Манчестър юнайтед" преди десет дни.

Първата част премина в надглъгване между двата отбора като нито един от тях не можа да вземе категорично предимство. Венгер опита да доминира над "шпорите" с трима играчи в центъра на терена – Джака, Уилшър и изненадата Мохамед Елнени, а Месут Йозил беше изнесен на дясното крило. Германецът обаче се изгуби и играеше много малко с топката.

"Артилеристите" имаха големи проблеми с Хари Кейн, който се движеше доста и държеше централните защитници под напрежение. За сметка на това "Арсенал" нетипично разчиташе на дълги подавания и контраатаки, но често последният пас беше неточен.

В 26-ата минута централният нападател на "Тотнъм" като по чудо не се разписа след удар с глава. Той се измъкна от засадата, но скочи прекалено рано и прати топката над вратата.

За първите 45 минути "Арсенал" не успя да отправи нито един точен удар и на Юго Лорис не му се налагаше да прави спасявания.

Второто полувреме започна прекрасно за домакините, които откриха резултата само четири минути след подновяването на играта. Бен Дейвис получи пространство отляво, напредна и центрира отлично, а Кейн се извиси във въздуха над Косчелни, за да прати топката неспасяемо в мрежата на Чех – 1:0.

Голът на Кейн беше спорен, тъй като нападателят се подпря с ръце на раменете на капитана на "Арсенал". Английската телевизия, която излъчи срещата BT Sport обаче включи бившия съдия Греъм Пол, който изказа мнение, че нарушение на англичанина няма.

Попадението на Кейн разклати самочувствието на отбраната в червено и бяло, и доведе до още опасности. Буквално секунди, след като откри резултата нападателят беше близо до втори гол след нов изстрел с глава. Докато Косчелни и Мустафи се чудеха кой от тях трябва да го пази Кейн стреля на сантиметри от страничния стълб.

Още минута по-късно Петър Чех спаси "Арсенал" след нов удар от воле на Кейн, който за пореден път беше забравен от защитата на "артилеристите". След това чешкият вратар отрази и опасен удар на Кристиан Ериксен от фаул.

"Арсенал" трудно се съвзе от натиска на "шпорите" и в 67-ата минута отправи първия си точен удар. Джак Уилшър стреля от границата на наказателното поле, но Лорис беше на мястото си и спаси.

Ударът на Уилшър и двойната смяна, при която на терена се появиха Александър Лаказет и Алекс Иуоби не доведе до нищо освен втора вълна от натиска на "Тотнъм". Домакините бяха отборът, който диктуваше случващото се на терена и пропуснаха невероятни положения. Освен гола си Кейн имаше два отлични шанса да вкара, а резервата Ерик Ламела също не успя да удвои аванса на своя отбор.

Най-добрият шанс за "артилеристите" дойде едва в 93-ата минута, когато Александър Лаказет се откъсна от защитата и остана очи в очи с Лорис, но стреля покрай вратата.

"Арсенал" остава шести в класирането с 45 точки. "Артилеристите" загубиха за трети път в последните си пет срещи и вече са с 36 получени гола, което прави защитата на Арсен Венгер десетата най-слаба във Висшата лига.

"Артилеристите" са на шест точки зад четвъртия "Ливърпул" и седем зад регионалния си съперник. "Арсенал" е в серия от 16 поредни срещи като гост на тимове от Топ 6 на Висшата лига, в които няма победа.

Дневник