Фаворитът за титлата на турнира АТП 250 в София Стан Вавринка отпадна сензационно на полуфиналите след загуба в два сета от Мирза Башич. Босненецът, който е 129-и в световната ранглиста надделя над бившия №3 със 7:6 (6), 6:4 за 1.26 часа.

Босненецът, който премина през квалификациите отстрани последователно трима германци, за да стигне до мач с Вавринка. Башич се справи с Флориан Майер, Филип Колшрайбер и Максимилиан Мартерер, за да поднесе най-голямата изненада в турнира.

Дотук в кариерата си Башич имаше само един полуфинал от категориите АТП 250, през миналата година в Москва, който беше загубен от сънародника му Дамир Джумхур.

В спора за титлата в София босненецът ще играе срещу Мариус Копил. Румънецът се справи по-рано днес след 6:4, 6:2 срещу квалификанта от Словакия Йозеф Ковалик.

Вавринка не успя да намери играта си в течение на двубоя и си личеше, че не се чувства добре. Швейцарецът не изглеждаше свеж и завърши само с четири аса, много под обичайното си ниво. Бившият №3 в света допусна и четири двойни грешки, а за капак вкара само 55% от първия си сервис.

Срещу него Башич беше вдъхновен и пределно мотивиран. Босненският тенисист записа седем аса и нито една двойна грешка, което му беше достатъчно за победа, без да прави нещо блестящо.

Първият сет беше много завързан, но мина без пробиви, за да се стигне до тайбрек. В него Вавринка поведе с 4:1 след разменя на три минипробива, но изведнъж се пречупи. Швейрецът отстъпи с 6:8, въпреки че е много по-опитен от съперника си.

Вавринка започна ударно втората част и записа пробив в петия гейм, след което го затвърди, за да поведе с 4:2. Последва обаче връщане на пробива от Башич, който записа още един в десетия гейм, с което затвори мача с 6:4 за само 86 минути.

Така турнирът от АТП 250 в София ще има третия си различен шампион в третото си издание. През 2016 г. триумфира Робето Баутиста Агут, а през миналата година Григор Димитров зарадва публиката в България с добра игра и успех.

Дневник