По време на откриването на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг е имало кибератака, обявиха организаторите. Те обаче не посочиха източника на атаката.

Целта ѝ са били различни системи, в това число и тези, свързани интернет и телевизията. До срив в работата им обаче не се е стигнало.

Преди ден Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че се разследва евентуална кибератака, при която са били засегнати пресцентърът в Пьонгчанг и олимпийският стадион. Организаторите са били принудени да спрат временно официалния сайт на игрите.

Говорителят на МОК Марк Адамс обяви, че целта на комитета е да се гарантира сигурността при всички операции. "Няма да коментираме темата. Това е нещо, с което сме се заели. Правим така, че нашите системи да са сигурни и те са сигурни."

На въпрос дали организаторите знаят кой стои зад атаката, Адамс отвърна: "Аз със сигурност не знам. Но най-добрата международна практика е да не се говори за атаката."

Още преди игрите властите в Южна Корея обявиха, че ще вземат допълнителни мерки по засилване на сигурността. Страната включи в подготовката специални екипи за борба с евентуални хакерски и терористични атаки.

Дневник