Норвегия постигна пълен триумф в мъжкия скиатлон на 30 километра (15 км класически стил + 15 км свободен стил) от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, като спечели и трите медала. Златото заслужи Симен Крюгер, който завърши за 1.16:20,0 часа.

Той направи много силно състезание и стигна до първото си отличие от зимни олимпийски игри. Медали взеха и сънародниците му Мартин Сундби и Ханс Кристер Холунд.

Финландецът Ливо Нискансен взе преднина в началото и беше начело почти непрекъснато до 15-ия километър. Тогава последваха размествания и няколко пъти водачеството се сменяше.

Крюгер поведе около 23-ия километър и до края не изпусна преднината си. Той беше преследван от група от няколко състезатели, които опитаха, но не успяха да го стигнат. В надпреварата помежду им най-бързи в последните 3 км бяха Сундби и Холунд.

Руснакът Денис Спицов завърши четвърти.

Сноубордистът Редмънд Джерард донесе първия златен медал за САЩ от игрите. 17-годишният състезател триумфира в слоупстайла с 87.16 точки. Канадците Макс Парот и Марк Макморис спечелиха другите два медала в дисциплината.

"Чувствам се прекрасно. Не мога да повярвам какво стана днес, това е невероятно", каза Джерард.

Дневник