Германия продължава с невероятното си представяне в състезанията по биатлон от олимпийските игри в Пьонгчанг и след титлата на Лаура Далмайер при жените Арнд Пайфер също триумфира със златен медал. Представителят на бундестима беше непоклатим по трасето в Алпенсия и не допусна нито една грешка при двете си стрелби.

Германецът остана извън първите десет при бягането си, но стрелбата се прояви като най-важния фактор в състезанието заради силния вятър. За Пайфер това е втори олимпийски медал след среброто в щафетата от Сочи.

Представителят на Чехия Михал Кръчмар остана втори, само на 4.4 секунди зад Пайфер, а подиума допълни Доминик Виндиш от Италия, който направи една грешка.

Германия допълни силното си представяне с шесто и седмо място на Бенедикт Дол и Симон Шемп.

Фаворитите Мартен Фуркад и Йоханес Тингес Бьо, които направиха много силен сезон в Световната купа, този път не бяха ниво и се провалиха. И двамата направиха по три грешки на първата стрелба, но французинът се събра и успя да завъри осми. Бьо остана едва 31-и, след като направи една грешка и от позиция прав.

Най-напред от норвежците се класира Ерленд Бьонтегорд, който завърши пети с две грешки.

От стартиралите петима българи най-добре се представи Красимир Анев, който завърши 37-и. Анев направи по една грешка в двете си стрелби и изостана с 1.30 минути от олимпийският шампион.

За преследването, което е в понеделник, се класираха още двама българи – Владимир Илиев, завършил 54-и, и Антон Синапов, който е 56-и. Димитър Герджиков остана едва 81-и в дебюта си на олимпийски игри и няма да стартира в преследването.

Европейският шампион за миналата година Илиев даде 22-о време в бягането и беше с нула на първата стрелба, но на позиция прав сбърка четири пъти и това го извади от битката за по-предно класиране. Синапов пък направи три грешки.

"Винаги се случва едно и също. Чувствам се като пълнеж, ние тук сме пълнеж на големите нации, стоим, за да има кого да побеждават. В преследването се надявам да съм малко по-добре", каза Анев в ефира на "Евроспорт", но не стана ясно от какво е недоволен.

Съотборникът му Владимир Илиев обясни, че не е наясно какво е причинило четирите му грешки в стрелбата. Той изрази надежда за по-добро представяне в преследването.

"Ще дам всичко от себе си, ако вляза в преследването, за да мина няколко места напред, колкото е възможно", каза Илиев.

Дневник