Единадесет кръга преди края на сезона във Висшата лига битката за титлата изглежда окончателно предрешена. Ден след гръмката победа на "Манчестър сити" с 5:1 над "Лестър", най-близкият преследвач на "гражданите" "Манчестър юнайтед" загуби. "Червените дяволи" се сринаха при гостуването на "Нюкасъл" и загубиха с 0:1.

Мат Ричи вкара единствения гол за "свраките", които играха вдъхновено и показаха огромно желание за победа. Те започнаха деня в зоната на изпадащите, но успехът ги изкачи с пет места до 13-о място, на две точки над чертата. Също така тимът на Рафаел Бенитес прекъсна серия от четири мача без победа.

За "Юнайтед" поражението е второ в последните три срещи. Тимът на Жозе Моуриньо за пореден път пропусна да спечели двубой, в който първи получава гол. "Червените дяволи" го сториха единствено срещу "Нюкасъл" на "Олд Трафорд" за 4:1 през ноември, но в останалите осем двубоя не стигнаха до обрат.

"Сейнт Джеймсис парк" пък за пореден път се оказа непревземаема крепост за Моуриньо. В седем гостувания със своите отбори Специалния няма нито една победа в Североизточна Англия (три равенства и четири поражения). Португалският мениджър загуби за шести път от колегата си Бенитес. Единствено Хосеп Гуардиола го е побеждавал повече пъти - девет.


Изненадващо Бенитес пусна дебютант на вратата на "свраките", като 29-годишният словак Мартин Дубравка замени титуляра Карл Дарлоу. Очаквано "Нюкасъл" заложи на защитна игра и се прибра дълбоко в собствената си половина.

Както и срещу другите тимове от челото на класирането, "джордитата" опитваха да рушат играта и предоставиха притежанието на топката на съперника си.

"Юнайтед" обаче също не впечатли с представянето си преди почивката. Често "червените дяволи" използваха дълги подавания към Алексис Санчес или Лукаку, които не носеха успех. Пол Погба почувства болки рано в двубоя, но остана на терена, въпреки че движението му не беше пълноценно.

Футболистите на Бенитес имаха числено предимство около топката и по този начин не оставяха "Юнайтед" да организира опасни атаки близо до вратата на Дубравка.

Единственият точен удар за "червените дяволи" през първата част беше, когато Антони Марсиал излезе сам срещу вратаря. Французинът обаче се подхлъзна и не отправи добър изстрел и той беше спасен лесно от Дубравка.

Най-спорният момент преди почивката беше, когато Крис Смолинг повали Дуайт Гейл в наказателното поле, но съдията Крейг Поусън прецени, че дузпа няма, въпреки протестите на домакините.

След почивката "червените дяволи" повишиха темпото и бързо стигнаха до няколко опасности. При първата от тях Дубравка се намеси, а след това гол на Лукаку беше отменен заради нарушение в атака.

Малко по-късно Санчес изскочи сам срещу вратаря и дори го преодоля, но срещу чилиеца беше вдигнат флаг за засада. Въпреки, че продължи да играе с топката Санчес пак не се разписа, тъй като защитник изби от голлинията.

Точно когато изглеждаше, че гостите доминират на терена "свраките" нанесоха своя удар след статични положение. Джонджо Шелви центрира, Гейл гардира топката за Мат Ричи и той от шест-седем метра нямаше как да сгреши, останал фронтално срещу Давид Де Хеа.

"Нюкасъл" изпълни прекрасно свободния удар и на висока скорост, а футболистите в червено изгледаха безучастно как получават гол.

Публиката на "Сейнт Джеймсис парк" видя първа победа на своите любимци във Висшата лига от 21 октомври. За последно тимът беше победил на собствен терен "Кристъл палас" с 1:0. Това е и едва четвърта домакинска победа за кампанията. "Свраките" прекъснаха серия от осем мача без успех на своя стадион, най-лошата в историята им.

Дневник