Босненският тенисист Мирза Башич е шампионът от турнира в София за 2018 г. Ден, след като поднесе най-голямата изненада и отстрани фаворита Стан Вавринка на полуфинал, Башич, който е 129-и в света, спечели трофея след победа в три сета над Мариус Копил – 7:6 (6), 6:7 (4), 6:4.

Титлата е първа за босненеца в кариерата му, като той за първи път игра финал. 26-годишният тенисист, който мина през квалификациите, се справи последователно с германците Флориан Майер, Филип Колшрайбер, Максимилиан Мартерер, а след това и с Вавринка.

Дотук в кариерата си Башич имаше само един полуфинал от категориите АТП 250, през миналата година в Москва, който беше загубен от сънародника му Дамир Джумхур.

Башич е третият различен шампион в София в третото издание на турнира. През 2016 г. триумфира Робето Баутиста Агут, а през миналата година Григор Димитров зарадва публиката в България с добра игра и успех.

Финалният двубой беше много качествен и продължи 2.21 часа. Шампионът записа 12 аса и само две двойни грешки, докато по-високо класираният му съперник записа 19 аса, но осем двойни грешки.

"Благодарности на организаторите, които се грижиха отлично за нас през тази седмица. Турнирът тук е много добър и се радвам, че в София спечелих първата си титла в моя първи финал. Мисля, че имах малко повече късмет от Мариус", каза Башич.

Босненецът обясни, че е сбъднал мечтата си с влизането в Топ 100 на световната ранглиста. След триумфа си в София той се изкачва до №79 в света.

Достойният финалист Копил поздрави шампиона за представянето му и си пожела през 2019 г. да се върне за турнира в София.

По-рано през деня в турнира на двойки, титлата грабнаха Робин Хаасе и Матве Миделкооп. Те надделяха над хърватско-австрийският дует Никола Мектич и Александър Пея – 5:7, 6:4, 10:4.

За холандците това е втора титла на двойки през годината. Те започнаха сезона с триумф и в Пюне, Индия. За Миделкооп пък това е втора титла в София, през 2016 г., в дебютното издание на надпреварата, той грабна трофея в тандем с Уесли Коолхоф.

Дневник