Французинът Мартен Фуркад направи изключително преследване и спечели трети златен медал от олимпийски игри в своята кариера. Носителят на Световната купа по биатлон за последните шест години потегли от осма позиция с пасив от 22.1 секунди, но не остави никакви шансове на конкурентите в любимата си дисциплина.

Българските биатлонисти отново се представиха разочароващо, като нито един не успя да влезе в топ 40. Красимир Анев завърши 45-и, Владимир Илиев - 46-и, а Антон Синапов - последен от всичките 60 участници в днешния старт.

Фуркад е първият биатлонист в историята, който защитава олимпийската си титла в преследването на 12.5 км. Тя беше включена в програмата през 2002 г. в Солт лейк сити, като първите й три издания бяха спечелени от Оле Ейнар Бьорндален, Венсан Дефран и Бьорн Фери.

Фуркад направи една грешка на първата стрелба, с която най-добре се справи силната германска армада, водена от шампиона в спринта Арнд Пайфер, Симон Шемп, Ерик Лесер и Бенедикт Дол. Австриецът Юлиян Еберхард поведе след нея, следван на по-малко от секунда от Пайфер.

Фуркад беше осми, като увеличи изоставането си от първото място на 28 секунди. Французинът обаче показа страхотно ски бягане и блестяща стрелба, като не допусна нито една грешка при последните три преминавания през стрелбището.

Хегемонът в Световната купа изоставаше с 21.4 секунди от лидера след втората стрелба Пайфер. Феноменална трета обиколка обаче даде на Фуркад огромен аванс от 20.3 секунди пред германеца. При тази преднина той нямаше никакъв проблем да задържи първото място и още след четвъртата стрелба вдигна победоносно ръце.

Пайфер, Шемп и Тарей Бьо се провалиха при последното преминаване през стрелбището, което даде възможност за сензационно качване на подиума. Направи го 20-годишният Себастиан Самулесон, който спечели сребърния медал.

Шведът, който дори няма класиране в топ 10 на Световната купа в кариерата си, свали 19 от 20-те мишени и завърши 12 секунди след Фуркад. Той успя да се пребори за сребърния медал след страхотна атака в последните метри срещу световния шампион в спринта Бенедикт Дол, който остана с бронз.

Анев, който потегли 37-и с пасив от 1:30 мин., задържаше позиции в първата половина на състезанието. Той не допусна нито една грешка в първите си две стрелби, като заради по-слабото си бягане се движеше 36-и на две минути от лидерите.

Българинът обаче направи цели пет грешки в последните си две стрелби и пресече финала 45-и с 5:06 минути изоставане от Фуркад. Десет секунди след Анев на финала пристигна и Илиев, който допусна седем грешки в стрелбата. Синапов свали само 12 от 20-те мишени и остана на почти осем минути от победителя.

Дневник