Силните ветрове със скорост над 70 км/ч при температури до -20 градуса в Пьонгчанг доведоха до промени в програмата още в началото на зимните олимпийски игри. Ледените пориви объркаха плановете на организаторите, но по-важното - повдигнаха въпроси около безопасността на спортистите.

За втори пореден ден състезания в алпийските ски нямаше. След като спускането при мъжете в неделя беше отложено, днес същото се случи с първия старт при дамите - гигантския слалом.

Екстремните условия принудиха организаторите да преместят надпреварата в четвъртък. За тогава е насрочено и отложеното спускане при мъжете. То трябва да заеме мястото на супергигантския слалом, който (може би) ще се проведе в петък.

И докато силните ветрове в двата алпийски центъра - Чонгсон (за скоростните дисциплини) и Йонгпьонг (за техничните дисциплини), направиха невъзможно провеждането на състезанията в алпийските ски, не така стояха нещата в други спортове.

По настояване на организаторите няколко състезания се проведоха въпреки доста неблагоприятните условия. Квалификацията в сноуборд дисциплината слоупстайл при жените, която трябваше да се състои в неделя, беше отменена. Днес условията не бяха по-добри, но финалът все пак се проведе.

Състезанието трябваше да е в три манша, но последният беше премахнат. Стартът се забави с повече от час, заради силните ветрове в зимния парк "Феникс" 20 от общо 25 сноубордистки загубиха баланс и паднаха при изпълненията си.

Олимпийски шампион в дисциплината слоупстай стана Джейми Андерсън. Американката защити титлата си от Сочч, въпреки че и тя претърпя падане във второто си преминаване по трасето.

Една от фаворитките преди състезанието - Ана Гасер, заяви, че финалът е трябвало да бъде отложен. "Опитахме да говорим с официалните лица, но организаторите ни поставиха под напрежение да стартираме днес. Те казаха, че трябва да го направим днес", каза австрийката, която падна и в двата манша.

Тес Коди беше сред най-потърпевшите от силните пориви на вятъра. Австрaлийката увреди кръстни връзки на коляното и ще се възстановява дълго заради падането си в неделната тренировка. "Вятърът ме подхвана на долния скок и коляното ми не се зарадва особено", написа тя в профила си в "Инстаграм".

Ръководителят на австралийската делегация Йън Честърман заяви: "Не мисля, че някой може да каже със сигурност дали силните ветрове са предизвикали този инцидент, но според мен ситуацията определено трябва да се преразгледа."

Американката Хейли Лангланд, която също загуби баланс при едно от приземяванията си, подкрепи действията на организаторите. "Ние сме сноубордистки и трябва да сме способни да се справим (с лошите условия). Момичетата на подиума го показаха и затова са там", каза 17-годишната състезателка.

Друга от участничките - Ейми Фулър, заяви, че това са най-тежките условия, в които някога й се е налагало да се състезава. "Беше като да караш в ледена вихрушка", каза британската сноубордистка в ефира на "Евроспорт".

Проблеми съпътстваха и ски скоковете на малка шанца. Състезанието в събота се проведе при ниски температури и много тежки условия. Силен вятър доведе до постоянни забавяния на старта, промени на стартовите позиции и дълго чакане за състезателите. Финалният кръг беше забавен заради неблагоприятното време, а надпреварата продължи повече от два часа и половина.

"Трудно е за ски скокове. Като цяло вятърът не е толкова страшен, но просто е много неприятно чакането за самия скок. Шанцата е изключително вдигната, засилката е много високо. Изключително е ветровито, човек не може да се сгрее и усещането е неприятно", каза Зографски пред "Евроспорт".

Сун Байк-ю, говорител на организационния комитет на Пьонгчанг 2018, определи безопасността на състезателите от първостепенно значение при планирането на програмата. Говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс допълни, че Международната федерация по ски не е притеснена от отлагането на стартовете заради лошите условия.

"Федерациите познават своите спортисти и условията. Мога само да предположа, че ще се вземат всички необходими предпазни мерки. Има резервни дни и много време, за да се проведат състезанията", каза Адамс.

Промените в програмата не са необичайни за алпийските ски и състезателите са свикнали бързо да се адаптират. Спускането при мъжете на игрите в Нагано беше отлагано три пъти заради силен сняг и дъжд. По същия начин лошите атмосферни условия забавиха стартовете във Ванкувър 2010 и преди четири години в Сочи.

Във вторник се очаква поривите на вятъра да намалеят, което да позволи използването на съоръженията, с които скиорите се качват до старта. В сряда очакванията отново са за много силни ветрове.

Организаторите изразиха по-скоро надежда, отколкото реални очаквания за провеждането на алпийската комбинация при мъжете във вторник. За 4.30 часа българско време е насрочен първият манш, който е спускане. В 8.00 часа трябва да започне слаломът.


"Не виждаме да има голяма промяна за утре или в сряда. Всички знаем, че е невъзможно да се проведат скоростни състезания при силни пориви на вятъра. Утрешният ден може да бъде голямо предизвикателство. А може да бъде и спокоен, ако се събудим и гондолата не се вее", каза директорът на мъжките състезания в алпийските ски Маркус Валднер.

От МОК заявиха, че е "малко рано да се обсъжда отменянето на състезания". "Спускането в Нагано завърши пет минути преди церемонията по закриването на игрите. Оставили сме си достатъчно време, така че подобно действие (да се отменят състезания) би било прибързан ход", каза говорителят на олимпийския комитет Марк Адамс.

Dnevnik.bg