Президентът на МОК Томас Бах заяви, че решението делегациите на Южна и Северна Корея да излязат заедно по време на откриването на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг е било взето часове преди церемонията.

Според insidethegames в навечерието на игрите севернокорейците са били на крачка от това да променят намеренията си и да обявят бойкот. Последвали спешни срещи с МОК и представители на други страни и кризата е била избягната.

"Това е нашата мисия. Още от 2014 г. водим специални преговори за участието на севернокорейските атлети в Пьонгчанг. Ще ви издам една тайна – постигнахме съгласие едва в часовете преди откриващата церемония. Това може би ще ви даде представа колко дълги и сложни бяха преговорите. За щастие се оказа, че усилията са си заслужавали", каза Бах в интервю за "Евроспорт".

По думите му съвместното излизане на отборите на Южна и Северна Корея е било "велик момент". "Все още ме побиват тръпки, когато се сещам за него. Tочно това е посланието, което олимпийските игри би трябвало да пращат към целия свят."

Членът на Изпълнителния комитет на МОК Анджела Руджейро заяви, че обединеният корейски отбор по хокей за жени трябва да получи Нобелова награда за мир.

Dnevnik.bg