Първите осминафинали в Шампионската лига предложиха много интересни сблъсъци и осем гола. Дългоочакваният мач между "Ювентус" и "Тотнъм" завърши без победител – 2:2 на "Алианц стейдиъм" в Торино, а "Манчестър сити" вече е сигурен четвъртфиналист, след като победи "Базел" с 4:0 като гост.

"Тотнъм" направи много силен мач в Торино срещу намиращият в отлична форма "Ювентус", за да измъкне равенството. "Шпорите" прекъснаха серия от 11 поредни победи на "бианконерите" въпреки че до деветата минуата изоставаха с 0:2.

Гонсало Игуаин се разписа два пъти и изведе "Ювентус" напред. Още във втората минута аржентинецът засече по прекрасен начин центриране на Миралем Пянич, след като беше изпуснат от Деле Али.

В деветата минута Бен Дейвис фаулира Федерико Бернардески и съдията Феликс Брих даде дузпа за домакините. Игуаин беше безкомпромисен от 11-те метра и удвои преднината на "бианконерите".

Ранните голове дадоха възможност на "Ювентус" да се прибере и да изчаква на контраатаки, но така само прикани "Тотнъм" да атакува. Веднъж Хари Кейн пропусна от няколко метра, като с глава не успя да се разпише. В 35-ата минута обаче нямаше грешка и водещият реализатор на "шпорите" вкара след пас на Али, за да отбележи 33-ия си гол от началото на сезона.

В края на първата част положението на "Тотнъм" можеше да стане още по-тежко, след като "Ювентус" получи втора дузпа, когато Серж Орие фаулира Алекс Сандро. Игуаин обаче изпусна от 11-те метра.

През втората част зачестиха грешките и от двата отбора, като в действията им си личеше много брак. Все пак "Тотнъм" беше малко по-активен и стигна до равенството в 72-ата минута.

Тогава Кристиан Ериксен вкара от пряк свободен удар, хващайки Джанлуиджи Буфон неподготвен.

"Ювентус" опита да отговори, но до края футболистите на Масимилиано Алегри нямаха толкова чисти положения. Все пак "бианконерите" останаха непобедени в 17-и пореден мач във всички турнири, като в този период имат само три равенства.

"Показахме характер и се борихме срещу един много силен отбор. "Ювентус" е шампион, финалист е в Шампионската лига и са много опитни в такива битки. В Лондон ни чака съвсем различен мач, но показахме зрялост", каза Хари Кейн пред BT Sport след края на мача.

"Ювентус" завърши срещата с едва 36% притежание на топката, а "Тотнъм" изглеждаше като по-стабилният от двата отбора на "Алианц арена" въпреки слабото си начало.

Реваншът на "Уембли" е на 7 март.

В другия осминафинал "Манчестър сити" напълно оправда ролята си на фаворит и е сигурен четвъртфиналист. "Гражданите" не срещнаха никакви проблеми срещу швейцарския шампион "Базел" и с 4:0 решиха всичко в сблъсъка.

Футболистите на Хосеп Гуардиола нанесоха сериозен удар на "Санкт Якоб парк" в рамките само на девет минути – между 14-ата и 23-ата, когато вкараха три гола.

Илкай Гюндоган откри резултата след центриране от корнер на Кевин Де Бройне, а четири минути по-късно Бернардо Силва завърши отлична контраатака на англичаните.

В 23-ата минута Серхио Агуеро вкара дежурния си гол. И при трите попадения преди почивката обаче вратарят на "Базел" Томаш Вацлик не се намеси по най-добрия начин.

През втората част мачът се доиграваше, но "Сити" вкара още веднъж, чрез Гюндоган в 53-ата минута. Германският национал получи пас от Агуеро и с хубав фалцов удар с десния крак отбеляза второто си попадение в мача.

До края на срещата връх взеха нервите, най-вече заради груби влизания на играчите на "Базел". Червено-сините се ядосаха от слабата си игра и ритаха доста противниците си.

"Невероятен мач за нас, въпреки нервите в края. Не е хубаво това да се случва, но не виня момчетата от "Базел", ние гледаме себе си. Този резултат няма да ни успокои, ще подходим сериозно и вкъщи, убеден съм в това. Мисля, че кратката почивка, която имахме ни се отрази положително", каза Гуардиола след двубоя.

Дневник