Сноубордистът Шон Уайт влезе в историята, като спечели стотния медал за САЩ от зимни олимпийски игри. Той се представи много силно и стъпи на върха в халфпайпа.

Уайт, който е една от големите звезди в американския отбор в Пьонгчанг, постигна 97.75 точки в последния си опит и победи японеца Аюму Хирано. Състезателят от САЩ спечели третия си златен медал в дисциплината след Торино 2006 и Ванкувър 2010.

След триумфа му САЩ вече има 100 олимпийски титли от зимни игри. Повече има само Норвегия със 121 златни медала, а в тройката влиза и Германия с 92.

Уайт веднага получи стотици окуражителни и поздравителни съобщения. Сред тях беше и това на най-успешния състезател на олимпийски игри Майкъл Фелпс, който има 28 медала, 23 от които са златни.

Състезанието в мъжкия халфпайп беше оспорвано, като в последния си опит Уайт трябваше да събере повече от 95.25 точки, колкото задържаха Хирано на върха в момента. И американецът го направи с много силно изпълнение. Австралиецът Скоти Джеймс заслужи бронзовия медал в надпреварата.

До момента САЩ спечели всичките четири златни медала в стартовете в сноуборда в Пьонгчанг.

Дневник