Един двубой от българския футбол е попаднал под подозрение, че е манипулиран в полза на печалба от залагания. Това обявиха от Българския футболен съюз при подписването на договор с компанията SportRadar, която преодставя система за мониторинг на съмнителни залози.

От БФС не съобщиха кой е двубоят, но се разбра, че той е от настоящия сезон и е в едно от първенствата на Първа, Втора лига или елитната юношеска група до 19 години.

"Мачът е предоставен на различни органи, които могат да предприемат законни стъпки за налагане на наказания. Няма как да ви кажа сега кой е мачът. Но ако се стигне до процедура и наказания, ще го научите", каза офицерът по сигурността на БФС Марио Костурков.

Според Костурков от 2014 г., когато той пое поста, съмнителните мачове са намалели драстично. "Преди сигналите от УЕФА и SportRadar бяха в рамките на 53 или 47 мача на сезон, а сега са доста, доста по-малко", добави Костурков.

От 2009 г. Наказателният кодекс третира манипулирането на спортни срещи и са издадени условни присъди, посочиха от БФС.

Александрос Геронтикос от SportRadar заяви, че платформата е хващала уредени мачове в баскетбола, хандбала и в крикета, а има и случаи в сумото.

Dnevnik.bg