Ливърпул" се насочи уверено към четвъртфиналите на Шампионската лига след впечатляваща победа с 5:0 при гостуването на "Порто". Тимът на Юрген Клоп изигра страхотен мач срещу лидера в португалското първенство и до голяма степен обезсмисли реванша в Англия.

Ударното трио в атаката на "мърсисайдци" изкова успеха на "Ещадио до Драгао". Садио Мане отбеляза хеттрик, а Мохамед Салах и Роберто Фирмино добавиха по едно попадение.

Сенегалецът, египтянинът и бразилецът отново показаха страхотен синхрон в предни позиции и вкараха зрелищни голове. "Ливърпул" пък изравни рекорда за най-убедителна победа в първи мач от осминафиналите на Шампионската лига. Със същия резултат "Байерн" победи "Спортинг" през 2009 г., а "Реал" разби "Шалке" с 6:1 през 2014 г.

"Порто" започна по-добре мача и имаше чудесен ранен шанс да отбележи, но той беше пропуснат от Отавиньо. "Ливърпул" бързо изравни играта, а Мане даде стар на головото шоу на "мърсисайдци" в 25-ата минута.


Жоржиньо Вайнлдум проби през центъра и стреля. Топката се отби в тялото на бранител и се върна в холандеца, който подаде вляво на Мане. Сенегалецът стреля с едно докосване. Вратарят Хосе Са не се намеси убедително и позволи топката да мине през ръцете му.

Четири минути по-късно падна дежурният гол на Салах. Джеймс Милнър се пребори с Муса Марега, след което проби към наказателното поле и отправи мощен удар с десния крак. Топката се отби в гредата и попадна в Салах, който прехвърли вратаря, след което финтира бранител на голлинията и спокойно я изпрати в мрежата.

В 53-ата минута гостите отбелязаха трето попадение след отлична контраатака. Салах изведе по чудесен начин Фирмино, който се измъкна зад защитата и стреля. Вратарят Са спаси, но топката попадна в Мане, който я насочи в опразнената врата.


В 69-ата минута играчите на "Ливърпул" отново отнеха топката в центъра и организираха скоростна контраатака.

Мане свърши отлична работа, след което изостри нападението с хубав пас наляво към Милнър. Той върна топката към точката на дузпата, откъдето Фирмино не остави шансове на вратаря с удар в долния ляв ъгъл.

В 85-ата минута дойде и най-красивият момент в двубоя. Мане даде острота на атаката с технично подаване с пета към влезлия като резерва Дани Ингс. Ингс спечели малко терене и върна към Мане, който с разстреля Са с мощен изстрел от дъгата на наказателното поле - 5:0.

Реваншът на стадион "Анфийлд" е на 6 март.

Дневник