Днес е денят с най-голямо българско участие в Пьонгчанг. Десет българи ще бъдат част от шестия състезател ден на зимните олимпийски игри. Алпийски ски, ски бягане и биатлон ще са спортовете, в което ще има български представители днес.

В 3.30 часа трябва да започне първия манш в гигантския слалом, в който ще участва Мария Киркова. Състезанието беше предвидено за понеделник, но бе отложено заради силните ветрове в Пьончанг. Лошите метеорологични условия позволиха да се проведе само един старт в алпийските ски - мъжката комбинация.

За 6.45 часа е насрочен вторият манш в гигантския слалом. В състезанието ще участват 81 скиорки. Киркова е с 62-и стартов номер. За 32-годишната българка това е трето поредно участие в олимпийски игри.

Евентуално отлагане на надпреварата ще създаде много големи главоболия за организаторите, тъй като до момента не се е провел нито един от предвидените пет индивидуални старт при дами, а за 24 февруари е предвиден и отборно състезание.

В 8.30 започва женското състезание в ски бягане на десет километра свободен стил. В него ще участва Антония Григорова, чиито олимпийски цели бяха изцяло насочени върху тази дисциплина.

В първото си състезание в Пьонгчанг - спринта в класическия стил, първата жена, пробягала маршрута от връх Ком до нос Емине, се класира 66-а от 68 участнички.

Днес са предвидени и два старта в биатлона - индивидуалното на 15 километра при жените и на 20 километра при мъжете. Дамската надпревара започва в 10.15 часа. Тя трябваше да се проведе в сряда, но беше отложена заради лошото време.

Индивидуалният старт при мъжете е в 13.20 часа. Това е най-силната дисциплина на Красимир Анев, който досега се представя най-добре от българите. 37-ото му място в спринта засега е най-добрият резултат за българския биатлон в Пьонгчанг.

Дневник