С надежда за нов европейски подвиг "Лудогорец" се изправя срещу седемкратния клубен шампион на Европа "Милан" в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа тази вечер. Българският първенец ще посрещне седмия в Серия А на стадион "Лудогорец арена".

Двубоят е тази вечер от 20.00 часа и ще бъде излъчен пряко по БНТ1 и БНТ HD. Грандът на италианския футбол е най-успешният отбор, гостувал някога в Разград.

Новините

"Милан" пристигна в сряда привечер в Разград, като отказа да тренира на стадиона, където ще се играе двубоят. Италианският отбор тренира за последно на собствената си база "Миланело", след което отлетя за България.

Треньорът Дженаро Гатузо не може да разчита на контузения Никола Калинич, но всички останали звезди попаднаха в групата за двубоя. Дори Патрик Кутроне, за когото се твърдеше, че ще получи почивка, е на разположение.

"Лудогорец" ще е без наказаните Натанаел и Клаудиу Кешеру. Марселиньо, който беше с лека травма, е напълно готов за двубоя. Картотекиран е и Якуб Шверчок, който премина в тима през зимния трансферен прозорец.

Полският нападател вкара четири гола в зимната подготовка и остави добри впечатления. Въпреки това се очаква Димитър Димитров-Херо да започне без изявен централен нападател, разчитайки на бързите Върджил Мисиджан и Джоди Лукоки.

Тенденциите

"Лудогорец" е четвъртият български отбор, който ще се изправи срещу "Милан" след "Левски", "Академик" (София) и ЦСКА. Единствено "Академик" има успех срещу "росонерите". През 1976 г. столичани побеждават с 4:3 у дома, но губят на "Сан Сиро" с 0:2.

"Левски" се изправи в три различни периода срещу "Милан", като записа четири загуби и две равенства. Последен срещу "росонерите" игра ЦСКА - през сезон 2001/2002, когато италианците спечелиха две победи.


"Росонерите" започнаха слабо сезона, но след идването на Гатузо показват много по-добра форма. "Милан" е в серия от осем мача без поражение във всички турнири, като в този период записа пет победи.

"Лудогорец" влиза в двубоя след два месеца без официален мач заради зимната пауза в България. За последно шампионите играха с ЦСКА в средата на декември, когато загубиха в четвъртфиналите за Купата на България.

Тимът от Разград има добри спомени от последния си сблъсък с италиански отбор в Европа. Преди четири години българският шампион отстрани "Лацио" в същия етап от турнира след победа с 1:0 в Рим и драматично равенсво 3:3 в София.

Треньорите

Общото между Дженаро Гатузо и доста по-опитния Димитър Димитров е, че и двамата не започнаха сезона начело на двата тима. Българинът замени Георги Дерменджиев още през август, а Гатузо застана начело на "Милан" през декември след сериозната криза при "росонерите".

Димитров, който има 25 мача като треньор на шампионите, загуби в четири от тях, а две от загубите дойдоха именно в Разград. "Вярвам 100%, че можем да продължим. Просто се надявам късметът и шансът да са с нас, за да успеем да го постигнем", каза той.

Димитров изрази надежда, че "Милан" ще подцени "Лудогорец" и това ще даде по-големи шансове на българския отбор в 1/16-финалните сблъсъци.

Гатузо, който все още се учи в занаята обеща, заяви, че е по-вероятно обратното - тимът от Разград да подцени седемкратния европейски шампион.

"В последните шест години те имат по-голям опит. Притежават отлични футболисти с много добра техника като Джоди Лукоки, Върджил Мисиджан и Марселиньо. Чух треньорът на "Лудогорец" да казва, че се надява ние да ги подценим, но няма основание това да се случи и ще играем с всички сили", заяви Гатузо.

Той сподели, че очаква много труден мач. "Виждаме с какви отбори е играл "Лудогорец" в последните години. И на "Реал", и на "Лацио", и на "Ливърпул" им беше много трудно в гостуванията на "Лудогорец". Това показва колко силен отбора е. Имат отлични футболист, играят много бързо и създават проблеми на всеки, който гостува тук", продължи Гатузо.

Дневник