Само на 22 години Микаела Шифрин вече е носителка на два златни медала от олимпийски игри. Американската скиорка, която доминира в Световната купа, оправда огромните очаквания към себе си и спечели гигантския слалом от програмата в Пьонгчанг.

Въпреки отлаганията от началото на игрите родената във Вейл скиорка не остави съмнения в предимството си. Тя завърши с време 2:20.02 минути от двата манша и изпревари с 39 стотни норвежката Рагхилд Мовинкел. Бронзът е за Федерика Бриньоне от Италия.

Шифрин беше втора след първото спускане и изоставаше с 20 стотни от Мануела Мьолг. Трасето беше много технично и даде предимство на италианката, но във втория манш Шифрин издържа на напрежението, за да добави още едно злато към колекцията си след това в слалома от Сочи 2014.

"Това е невероятно, още не мога да осъзная какво се случва, все едно сънувам. Последните няколко дни бяха много трудни, не знаехме кога ще стартираме, но гледах да остана спокойна и да мисля за нещо друго, да не се изнервям. Треньорът много ми помогна", каза Шифрин след финала.

Мьолг, която е на 34 години, беше близо до най-голямата победа в кариерата си. Италианката, която има 14 подиума в Световната купа, но нито един успех, допусна много грешки във втория манш и завърши едва осма. Тя подобрява 17-ото си място от Ванкувър, а в Сочи не взе участие.

Зад трите медалистки Шифрин, Мовинкел и Бриньоне остана Виктория Ребенсбург. Германката беше близо до трети медал от олимпийски игри в тази дисциплина, след като спечели злато във Ванкувър и бронз в Сочи, но загуби само със седем стотни от Бриньоне.

В първите десет се класираха още Марта Басино, Фрида Хансдотер, Теса Уорли, Мьолг, Венди Холденер и Сара Хектор.

Почивка за Шифрин няма да има, след като още утре тя ще стартира в слалома, където също е основен фаворит. Освен златото в Сочи през 2014 г. в най-техничната дисциплина американката спечели Малкия кристален глобус в слалома в четири от последните пет сезона, а сега отново води убедително.

В гигантския слалом участие взе и българката Мария Киркова. Тя регистрира 46-о време след първия манш – 1:18.39. Във второто спускане Киркова, която участва на трета олимпиада, беше по-бърза и даде 37-и резултат, за да бъде 40-а в крайното подреждане на близо 13 секунди зад Шифрин.

Тя не успя да подобри представянето си от Сочи, когато беше 36-а в гигантския слалом.

Дневник