Голямата надежда на шведския биатлон Хана Йоберг спечели олимпийската титла в индивидуалния старт на 15 километра в Пьонгчанг. 22-годишната състезателка не допусна нито една грешка в стрелбата и се пребори с фаворитките за златото Анастасия Кузмина и Лаура Далмайер.

Олсон е едва втората шведска биатлонистка със златен медал от олимпийски игри. Досега това се беше отдавало единствено на Ана Карин Олофсон при олимпийския дебют на масовия старт на 12.5 километра - през 2006 г. в Торино.

Олсон се състезава в Световната купа само от две години, а най-доброто й класиране беше петото място в преследването в Руполдинг през 2017 г. Преди година тя получи наградата за новобранец на сезона при жените, но през настоящия имаше спад в резултатите й.

Шведката обаче показа, че е намерила върховата си форма точно за игрите в Пьонгчанг, след като записа седмо място в спринта и пето в преследването. Днес тя затвърди това с впечатляващо представяне както на стрелбището, така и по трасето.

Намиращата се в изключителна бегова форма Кузмина допусна две грешки. Това се оказа твърде много за победа в индивидуалното, където всяка грешка носи по една наказателна минута. Словачката излезе с 35 секунди изоставане от последната стрелба. Тя съкрати част от пасива си по последната обиколка, но това беше достатъчно само за сребърния медал.


Кузмина финишира на 24.7 секунди от победителката, а Далмайер завърши трета с изоставане от 41.2 секунди. Германката не успя да стане първата биатлонистка в историята с три индивидуални златни медала от една олимпиада. Тя ще има още един шанс да го направи - в масовия старт в петък.

Олимпийската шампионка в спринта и преследването се постави в много трудна ситуация, след като допусна една грешка в първата си стрелба. Тя премина скоростно и точно през следващите три, но изоставането й преди последната обиколка беше цели 30 секунди.


Най-добре от българките се представи Даниела Кадева, която завърши 53-а с три грешки в стрелбата и пасив от 5:45.5 минути. Тя започна страхотно състезанието и свали първите десет мишени, като излезе на впечатляващата 15-а позиция след втората стрелба. Две грешки в последното преминаване през стрелбището обаче я сринаха в класирането.

Останалите три българки завършиха в дъното. Стефани Попова, за която това беше първи старт в Пьонгчанг, се класира 77-а с пет грешки и изоставане от 9:13.1 минути. Десислава Стоянова е 79-а със седем грешки и пасив от 9:18.7 минути. Емилия Йорданова е 82-а от 87 участнички, след като сбърка шест пъти на стрелбището и завърши на 9:49.1 минути от Йоберг.


Програмата в женския биатлон продължава в петък с масовия старт на 12.5 километра, който започва в 13.15 часа българско време. По същото време в събота стартира масовият старт при мъжете.

Във вторник е смесената щафета, а последните два старта в биатлона са традиционните щафети. Дамската на 4х6 километра е на 22 февруари, а мъжката на 4х7.5 километра е на 23 февруари.

Дневник