Йоханес Тингенс Бьо спечели първа олимпийска титла в своята кариера и донесе първи златен медал за норвежкия биатлон в Пьонгчанг. 24-годишният норвежец триумфира в най-вълнуващия старт от началото на игрите - индивидуалното на 20 километра.

Състезанието в най-дългата дистанция беше белязано от най-доброто представяне на българските биатлонисти в Пьонгчанг. Владимир Илиев завърши 19-и, а Красимир Анев се класира на 25-о място.

Анев беше много близо да запише най-добрия резултат на олимпийски игри в историята на българския мъжки биатлон. Една грешка в последната стрелба обаче го лиши от подобно постижение.

Българският рекорд при мъжете остава притежание на Владимир Величков, който завършва 13-и в индивидуалното в Сараево през 1984 г. При чиста стрелба Анев щеше да е 11-и.

Всичко, което трябва да знаете за:
Пьонгчанг 2018 (167)

Илиев показа страхотно ски бягане и даде пети бегови резултат. Европейският шампион в спринта от 2017 г. обаче направи три грешки в стрелбата, което не му позволи да намери място в топ 10.

Той финишира на 2:22.1 минути от Бьо, който направи две грешки, и на 2:07.9 от австриеца Доминик Ландертингер, който спечели бронзовия медал без нито един пропуск на стрелбището.

Хърватинът Яков Фак донесе сребърен медал за Словения, след като свали 20-те мишени и остана само на 5.5 секунди от Бьо. Сребърният медалист от преследването Себастиан Самуелсон завърши четвърти с една грешка и изоставане от 29.1 секунди.

Фаворитът за златото Мартен Фуркад изглеждаше сигурен победител, след като стартира с 18 точни изстрела. Носителят на Световната купа за последните шест години обаче сбърка последните два патрона и завърши пети с пасив от 42.4 секунди.

Французинът даде втори бегови резултат, но беше с цели 42.4 секунди по-бавен от Йоханес Бьо. Друг французин - Симон Дестийо, беше третият най-бърз днес - на 59.8 секунди от Бьо. Австриецът Юлиан Еберхард бе с 1:11.8 мин. по-бавен от норвежеца, а Илиев - с 1:22.1 мин.

"Чувствах се много добре по трасето. Ските бяха отлични. Имах шанс да се боря с най-добрите, но три грешки са доста. За мен са нормални, но за днешното състезания бяха доста. Спринтът е моята дисциплини, но за съжаление там не се получи", каза Илиев пред "Евроспорт".

Анев се движеше девети след третата стрелба, а след пропуска на последната излезе на 19-о място. Той имаше аванс от 25 секунди пред Илиев, но загуби повече от 40 секунди от своя сънародник по последната обиколка. Анев завърши на 2:38 минути от Йоханес Бьо.

Следващите дисциплини от програмата на биатлона са масовите стартове. Женският на 12.5 километра е в събота, а мъжкият на 15 километра - в неделя. В тях няма да участва нито един българин.

Българското участие в биатлона ще продължи с щафетите - смесената на 20 февруари, дамската на 22 февруари и мъжката на 23 февруари.

Dnevnik.bg