Петима българи ще участват в седмия състезателен ден на зимните олимпийски. Сноубордистката Александра Жекова започва битките в бордъркроса, Мария Киркова ще излезе на пистата за втория си старт в Пьонгчанг - слалома, за ски бегачите Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов предстои най-важното състезание - 15 километра свободен стил, а Владимир Зографски излиза за квалификаците на голямата шанца.

Квалификациите в бордъркроса ще се проведат в два манша. Първият започва в 3.00 часа българско време, а вторият - в 3.50 часа. Пресявките ще отсеят 24-те участнички в основната фаза, която стартира с четвъртфинали в 5.15 часа.

Преди четири години в Сочи Жекова постигна най-добрия резултат за България - пето място. Тя се движеше на позиция за медал, но беше съборена от италианката Микаела Мойоли.

Жекова не се е качвала на подиума в Световната купа от март 2016 г., когато спечели състезанието във Вейсона, Швейцария. Тя обаче показа голямо подобрение във формата си и записа три класирания в топ 8 в последните си три състезания.

Българката влезе в големия финал на последния старт преди Пьонгчанг - във Фелдберг. Тя завърши на пето място, като по този начин изравни най-добрия си резултат за сезона, постигнат през декември във Вал Торенс. В предишните два старта - първия във Фелдберг и този в Банско, Жекова завърши седма, печелейки малкия финал.

Нейните надежди са, че трасето в Пьонгчанг ще бъде максимално сложно и технично. "Знам, че там съм най-силна. Когато всички изпитват страх и проблеми, аз някак си благодарение на опита успявам да намеря добра скорост. Надявам се там да имам по-добър шанс", каза Жекова по време на Световната купа в Банско.

Първият манш в слалома започва в 3.00 часа българско време, а Киркова е с 57-и стартов номер. Вторият манш е насрочен за 6.15 часа. Между тях ще се състои супергигантският слалом при мъжете, в който няма български участник. Надпреварата стартира в 4.00 часа.

Киркова започна своята трета поредна олимпиада в четвъртък. Тя завърши 40-а от 79 участнички в гигантския слалом, като остана на 12.75 секунди от победителката Микаела Шифрин.

Българката ще опита да подобри личния си рекорд на олимпийски игри - 33-ото място в спускането във Ванкувър през 2010 г. Досега обаче тя няма завършен олимпийски слалом, след като отпадна във втория манш преди четири години в Сочи и още в първия във Ванкувър.

В 8.00 часа започва ски бягането на 15 километра. Това е най-силната дисциплина на Цинзов. В навечерието на игрите единственият българин в световния елит на този спорт си постави за цел влизане в топ 30, но заяви, че се надява на още по-добро представяне - място сред първите 20.

През този сезон най-доброто класиране на Цинзов в Световната купа е 34-о място в свободния стил на 15 километра. Предходния сезон той два пъти успя да влезе в топ 30 - 22-о място на 10 километра и 23-о място на 15 километра.

Цинзов започна участието си в Пьонгчанг във вторник, когато завърши 59-и в спринта в класическия стил. Той сподели, че се надява това да е една добра тренировка преди най-важното му бягане.

"Не ми хареса как се класирах, но все пак е спринт. Никога не съм бил силен в спринта. Надявам се това да ми е едно контролно. Пистата е добра. Тежка е, което ми пасва", каза 31-годишният състезател.

Преди осем години във Ванкувър той се класира 50-и в 15-те километра, а през 2014 г. в Сочи зае 41-о място, но тогава надпреварата беше в класическия стил.

Чучуганов, който е дебютант на олимпийски игри, никога не се е класирал сред първите 80 в старт от Световната купа. Най-доброто представяне на 21-годишния българин в 15-те километра свободен стил е 85-о в Йостерсунд през 2015 г.

"Развълнуван съм. Имаше леко напрежение преди старта, но се чувствах по-добре, като преминах. Спринтове ги използваме за тренировка. Мисля, че мина нормално", каза Чучуганов след спринта, в който завърши 68-и.

В 14.30 часа започват квалификациите в ски скоковете на голяма шанца. На малката шанца Владимир Зографски записа най-доброто класиране в ски скокове на олимпийски игри в историята на България - 14-о място.

В тренировките българинът даде заявка за добро представяне и на голямата шанца. Той се нареди 14-и във втората тренировка, а в останалите пет записа 28-о, 29-о, две 31-и и 35-о място. В състезанието ще участват 57 скачачи, а за основната фаза, която е в събота, ще се класират 50 от тях.

Дневник