Изборният конгрес на Българския футболен съюз (БФС) започна с похвали от УЕФА за настоящия президент Борислав Михайлов и недоволство от страна на двамата кандидати за поста му - Любослав Пенев и Ивайло Дражев.

Пенев и екипът му останаха разочаровани, че не са допуснати още от самото начало. Конгресът започна в 10.30 часа в зала "София" на хотел "Маринела". Бившият футболист и треньор на националния отбор се появи около 10.20 часа, но след това излезе.

"Ето ви първа новина. Не сме допуснати до конгреса, въпреки че ни беше обещано да сме вътре от самото начало", каза Пенев. Недоволство изрази и Дражев. Двамата ще бъдат допуснати в залата чак в 12.30 часа.

В тези два часа ще бъдат изготвени комисиите, които отговарят за провеждането на изборите. Пенев разкритикува действията на настоящото ръководство на БФС и ги определи като неправомерни. Той твърди, че като кандидат трябва да има представител в комисиите.

Юристът в екипа му Радостин Василев заяви, че вчера е бил на среща с изпълнителния директор на БФС Борислав Попов. По думите на Василев Попов го е уверил, че ще могат да присъстват на конгреса от самото начало. "Сега ни беше съобщено, че ще можем да влезе два часа по-късно", каза бившият юрист на ЦСКА.

Конгресът започна с реч на Борислав Михайлов. Той се обърна към присъстващите и заяви, че "ни предстои много работа през деня". "Не че през последните четири години не сме свършили много", допълни президентът на БФС, който се бори за четвърти пореден мандат.

След него говори спортният министър Красен Кралев, който в последните месеци нееднократно изрази своята подкрепа към Михайло. Той призова присъстващите за вземане на "мъдри решения" и изтъкна наличието на "инфраструктурни проекти, развити съвместно с БФС".

На конгреса присъства и председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова. Тя заяви, че в бъдеще трябва да се работи активно там, където има недостатъци.

Михайлов използва своите позиции в УЕФА и ФИФА, за да покани на събитието представители на двете най-големи футболни организации. Те предадоха поздрав и пожелания за успех от президента на УЕФА Александър Чеферин и президента на ФИФА Джани Инфантино.

Много силен момент за Михайлов беше изказването на вицепрезидента на УЕФА и президент на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел. Той заяви, че Михайлов не е от най-разговорливите по време на заседанията на изпълнителния комитет на УЕФА. "Но защитава интересите на страни като България, които търсят своя напредък във футбола", допълни германецът.

Два пъти присъстващите аплодираха Гриндел. Първият път дойде след шега от страна на германеца за участието на Михайлов и вицепрезидента на БФС Йордан Лечков при победата на България срещу бундестима на световното първенство през 1994 г.

След това Гриндел подари на Михайлов фланелка на германския национален отбор с автографи. Тя беше с №55 по случай 55-ия рожден ден на президента на БФС и неговото име на гърба.

Конгресът се провежда при засилено полицейско присъствие. Полицията е отцепила целия район около хотел "Маринела", където в 10.30 часа започва конгресът. Засилено присъствие на униформени се наблюдава още от метростанция "Джеймс Баучър".

В дните преди конгреса имаше призиви от страна на хора, които подкрепят кандидатурата на Пенев, да протестират пред хотела. По всяка вероятност това е причината за необичайните мерки за сигурност.

Малко след 10.00 часа започнаха да пристигат представителите на футболните клубове. Общо 547 имат право на глас по време на конгреса. Кворумът за провеждането на изборите беше събран, след като 506 от членуващите в БФС клубове потвърдиха присъствие.

Единият от кандидатите - бившият президент на "Черноморец" Дражев, обвини настоящото ръководство на БФС, че е раздало предизборно 640 хиляди лева на 150 клуба.

В 10.20 часа пристигна другият конкурент за поста на Михайлов - Любослав Пенев. "Очаквам победа и най-важното - демократични избори", заяви бившият футболист и треньор на националния отбор при влизането си в хотела.

"Ако изборите са демократични, ще спечелим", добави основният член в предизборния екип на Пенев - бившият футболист и председател на управителния съвет на "Левски" Николай Илиев.

Освен при засилено полицейско присъствие изборите ще преминат и при голям медиен интерес. В навечерието на конгреса футболният съюз отказа да акредитира част от подалите заявка журналисти.

В отговор Българската асоциация на спортните журналисти осъди действията на БФС и ги определи като посегателство срещу демокрацията и свободата на словото на медиите.

Dnevnik.bg