Борислав Михайлов очаквано беше преизбран за президент на Българския футболен съюз (БФС). Той получи четвърти пореден мандат начело на организацията, след като събра 91.8% от гласове на провелия се днес конгрес.

 Михайлов получи 463 от 504-те действителни гласа. За бившия нападател и треньор на националния отбор Любослав Пенев са гласували 36 клуба. Третият кандидат - бившият президент на "Черноморец" Ивайло Дражаев, събра пет гласа.

Право на вот имаха 546 клуба, като 506 от тях се регистрираха в конгреса. Гласуването се проведе в четири изборни бюра, разположени в хотел "Маринела", като те съответстваха на четирите зонални съвета - София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

 Само минута след като беше обявен за победител в изборите, Михайлов получи специална награда от спортния министър Красен Кралев - "Венец на победителя" за заслуги към спорта и по случай 55-ата му годишнина.

 Михайлов предложи 14 души за членове на изпълнителния комитет - Йордан Лечков, Михаил Касабов, Атанас Фурнаджиев, Емил Костадинов, Камен Костадинов, Румян Вълков, Венцеслав Стефанов, Михаил Статев, Валентин Михов, Кирил Домусчиев, Спас Русев, Петър Величков, Панайот Рейзи, Димитър Георгиев.

Единствените съществени промени в изпълкома, предложени от Михайлов, са включването на собственика на "Левски" Спас Русев и бившия президент на БФС Валентин Михов на мястото на собственика на "ЦСКА - София" Гриша Ганчев и Наско Сираков, който сам реши да се оттегли.

Предстои предложеният състав на изпълнителния комитет да бъде гласуван от делегатите. Това ще се случи в рамките на днешния конгрес.

Михайлов получава още четири години на президентския пост, който заема от 2005 г. Тогава, подкрепен от съотборниците си от САЩ 94, той спечели изборите срещу Иван Славков-Батето.

Оттогава бившият вратар няма реална конкуренция за поста. През 2009 г. Дражев беше единственият конкурент, но не беше допуснат до изборите. Така Михайлов остана единственият кандидат и спечели втория си мандат, след като получи 316 от 373-те гласа.

Ситуацията се повтори и през 2014 г. Тогава дълго време се очакваше Христо Стоичков да се изправи срещу бившия си съотборник. Настоящото ръководство обаче забави с няколко месеца конгреса, а Стоичков получи предложение да работи за мексиканска телевизия и замина за Маями. Михайлов отново се оказа единственият кандидат, като събра 93.5% от гласове.

Тогава бившият капитан на националния отбор обеща, че повече няма да се кандидатира за поста. "Това ще ми бъде последният мандат, защото това не ми е самоцел. Винаги съм го казвал. Аз съм отговорен човек и съм се хванал да направя нещо за българския футбол заедно с моите колеги", каза Михайлов, преди да получи предишния си мандат. В крайна сметка той се отметна от думите си.

 "Ще продължим да работим за развитието на детско-юношеския футбол, ще инвестираме в спортна инфраструктура и ще подсигурим получаването на тренировъчни компенсации от клубовете", каза Михайлов днес пред делегатите, преди да започне гласуването.

Конгресът на БФС, който се проведе в хотел "Маринела", започна със скандал. Конкурентите на Михайлов - Пенев и Дражев, не бяха допуснати да влязат в залата за началото на събитието (10.30 ч.). Те получиха разрешение да влязат чак в 12.30 часа.

В тези два часа ще бъдат изготвени комисиите, които отговарят за провеждането на изборите. Пенев разкритикува действията на настоящото ръководство на БФС и ги определи като неправомерни. Той твърди, че като кандидат трябва да има представител в комисиите.

"Toва го говорим отдавна. След като съм кандидат, трябва да имам представител във всяка една комисия. Циркът започна. Не съм ядосан, спокоен съм", каза Пенев пред медиите.

Юристът в екипа му Радостин Василев заяви, че вчера е бил на среща с изпълнителния директор на БФС Борислав Попов. По думите на Василев Попов го е уверил, че ще могат да присъстват на конгреса от самото начало.

В рамките на двата часа, в които Пенев и Дражев не бяха в залата, Михайлов беше засипан с похвали от всички страни. Подкрепата си за него изказаха вицепрезидентът на УЕФА и президент на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел, както и спортният министър Красен Кралев, който призова делегатите да вземат "мъдри решения".

Последваха изказвания в подкрепа на Михайлов от "Левски" и "Лудогорец". Изпълнителният директор на шампионите Ангел Петричев определи управлението на Михайлов като съзидателно и призова да "запазим футболното ДНК". Собственикът на "Левски" Спас Русев допълни похвалите и заяви, че евентуална промяна на президентския пост би означавала "бламиране" на българския футбол пред света.

Нито един от присъстващите на конгреса не се изказа в подкрепа на другите двама кандидати.

В 12.30 часа Пенев и Дражев бяха поканени да влязат в залата и да направят своите изказвания пред делегатите. Пенев реши да напусне конгреса и го обяви за фарс.

"Дойдох да говоря за футбол, но си промених мнението, след като не ме допуснаха сутринта. Не мисля, че по този начин се правят избори. За мен това е, меко казано, фарс. Любо Пенев и екипът му не участват в уредени мачове. Напускам залата", каза Пенев.

След това той уточни пред медиите, че само напуска конгреса, но не оттегля кандидатурата си. Неговата дясна ръка в екипа му Николай Илиев допълни: "Бъдете сигурни, че тези избори ще ги спечелим."

В същото време пред хотел "Маринела", където се провежда конгресът, събралите се поддръжници на Пенев започнаха да скандират "Мафия", "Любо президент" и "Вън Перуката от БФС".

Дражев също определи случващото се като фарс. "Tова, на което присъстваме днес, е изключително зле организиран фарс. Всички знаем за какво става дума. Аз съм един от вас. Не съм прехвалена звезда във футбола", каза той пред делегатите.

Бившият президент на "Черноморец" допълни, че няма нищо против Михайлов. "Даже до днес мислех, ако спечеля, да го вкарам в екипа си. Но видях, че го е страх, а аз страхливци в екипа си не искам. Ако спечеля, на 30-ия ден 90% от обещанията ми ще са изпълнени", допълни Дражев и призова Кралев да провери как се изразходват средствата от 1.25 милион лева, които държавата отпуска за развитие на детско-юношеския футбол.

Малко след това започна гласуването, което продължи около три часа и приключи напълно според очакванията - с нов мандат за Михайлов.

Дневник